Izađite na kraj sa postoprođajnom depesijom

postorodjajna depresijaNaravno da je momenat kada prvi put uzmete u ruke svoje dijete najlepši na svijetu, ali mnoge žene kasnije se sretnu sa postporođajnom tugom i depresijom koje im mogu uništiti uživanje u majčinstvu. Ako osjećate da vam se čitav život promijenio, i to ne nabolje, vrlo je vjerovatno da patite od postporođajne depresije i tuge. Možete ih spriječiti, ali i pobijediti.

Preventiva tokom trudnoće

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite tokom trudnoće kako biste bili sigurni da će vas postporođajna depresija zaobići. Dok ste trudni fokusirajte se da u vašoj ishrani budu zastupljena riblja ulja, jer se manjak masnoća povezuje sa depresijom. Takođe, izbjegavajte pretjerani unos šećera.

Šetajte

Ukoliko stvorite naviku da šetate tokom i nakon trudnoće, to će vam pomoći da suzbijete depresiju. Imaćete razlog da izlazite iz kuće svaki dan i odvratite sebi pažnju.

Odvojite vrijeme samo za sebe

Mnoge žene se toliko fokusiraju na bebu da potpuno zaboravljaju na okolinu i uživanje u malim stvarima. Nemojte se na dnevnom nivou stoprocentno unositi u ulogu mame. Uzimajte pauzu s vremena na vrijeme, izađite sa prijateljicom na kafu, idite na manikir ili jednostavno odgledajte neki film. Ovo sve čak možete raditi zajedno s bebom. Vaš život ne mora u potpunosti da se promijeni samo zato što imate dijete – prilagodite ga novom članu porodice.

Nađite slične sebi

Kada postanete mama često ćete imati osjećaj kako vas ljudi ne razumiju. U tom periodu morate pronaći ljude koji prolaze kroz istu fazu života kao i vi. To može biti vaša komšinica, prijateljica ili čak grupa novopečenih mama.

Imajte pozitivnu sliku o sebi

Mnoge žene pate od depresije zato što im se tijelo promijenilo tokom trudnoće. Ne sviđa im se njihov novi izgled, te im fali stari izgled. Ne dozvolite da ovako nešto utiče na vas negativno. Dobijanje na težini je dio trudnoće i morate to prihvatiti. Naučite da cijenite svoj izgled kakav god on bio i da se fokusirate na pozitivne strane. Uostalom, vremenom i uz malo truda sve dođe na svoje.

Odmorite se

Ukoliko patite od nesanice onda je vrlo moguće da će vam se javiti nedostatak hormona serotonina, koji reguliše raspoloženje. Stalni stres će učiniti da vaše tijelo proizvodi više adrenalina koji će ugroziti proizvodnju serotonina. Tokom i nakon trudnoće obavezno morate voditi računa o tome da budete opušteni i da se ne stresirate previše.

Vježbajte

Blage vježbe tokom trudnoće stimulišu rast neurona koji vam pomažu da ostanete u što boljem raspoloženju.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply