Priprema i čuvanje mlijeka za bebe tokom ljeta

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

mlijeko

Visoke temperature nameću brojne brige i pitanja u vezi sa bezbjednom pripremom i čuvanjem mlijeka za bebe.

Ako mama doji svoju bebu, onda je to idealna situacija, kako za bebu tako i za mamu, jer ne mora da brine o sterilnim posudama i adekvatnim uslovima za spravljanje obroka za bebu. Dovoljno je da mama povede računa o svojoj ishrani, da se hrani kvalitetno i raznovrsno, ostalo je sve prirodom usklađeno.

Kako čuvati mlijeko?

Ukoliko je neophodno kraće ili duže razdvajanje mame i bebe, rješenje je u izmlazanju i ostavljanju mlijeka, koje će neko drugi dati bebi. U prvom mjesecu, dok  se uspostavlja laktacija, i dok se i mama i beba uče pravilnom dojenju, savjetuje se da se beba dohranjuje isključivo na kašičicu. Kasnije, kada je sve dobro uvježbano, može se koristiti i flašica.

Za izmlazanje možete koristiti ručnu ili električnu pumpicu, koju ćete sterilisati prije svake upotrebe, ili to možete činiti ručno. U svakom slučaju, bitno je da se mlijeko istiskuje direktno u neku sterilnu posudicu. Sam proces izmlazanja ne treba da traje duže od 30 minuta, da se mlijeko ne bi pokvarilo na sobnoj temperaturi.

Mlijeko možete čuvati u frižideru do 24 sata ili u zamrzivaču do 6 mjeseci. Naravno, prije zamrzavanja ga morate staviti u posudu pogodnu za tu namjenu, na koju ćete napisati datum i količinu mlijeka.

Odmrzavanje treba da bude postepeno, a podgrijavajte ga u flašici i u tazkozvanom vodenom kupatilu (flašica se spusti u posudu sa vodom koja se grije).

Nemojte se zabrinuti ako ne uspijevate da dobijete velike količine mlijeka izmlazanjem, to je prirodno, jer je vaš organizam usklađen sa potrebama bebe. Dovoljno je samo da na vrijeme počnete da pravite zalihu, pa ćete iskombinovati nekoliko porcija da biste dobili jedan obrok za bebu. Jednom odmrznuto mlijeko nemojte ponovo zamrzavati.

Za bebe na mlječnoj formuli

Ovo je komplikovanija situacija. Glavna briga je obezbijediti dovoljno sterilnih flašica za duži boravak van kuće. Mlječna formula je fabrički zapakovana, pa je lako ponijeti sa sobom, ili se može podijeliti u manje sterilne posudice za pojedinačnu upotrebu. Prokuvanu vodu možete koristiti do 12 sati, ukoliko je poklopite, držite u termosu, električnom bokalu ili čajniku. Kada zatreba, pomiješate sastojke u flašici, ohladite ili zagrijete do željene temperature i sve je spremno. Grijanje je naravno, lakše ako imate grijač za flašice. Ako beba ne popije svo mlijeko,ostatak nemojte čuvati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply