Potrudite se da uživate u porodičnom ljetovanju

Beach with smiling sunLjetovanje se čeka i nerijetko planira cijele godine. Često se čak i radi prekovremeno da bi se skupilo dovoljno novca da se porodična sedmica, dvije provedu uz opuštanje, najčešće na moru.

Zbog prezaposlenosti do posljednjeg dana prije putovanja, često se zanemare djeca ili ih uzmemo zdravo za gotovo. Naime, iako se čini da dijete trebamo da poštedimo nepotrebnih detalja time što mu ne govorimo kuda i kako putujemo, zapravo ga ne pripremamo za promjenu na koju djeca, posebno određenog uzrasta, mogu biti jako osjetljiva.

Svaku promjenu djetetu treba na vrijeme najaviti, pa se prije nego što se roditelji usredsrde na samo ljetovanje trebaju sjetiti da ono počinje samim putovanjem. A to s malom djecom može biti vrlo stresno iskustvo, o čemu može svjedočiti svaki roditelj kojem se dijete rasplakalo tokom putovanja.

Najbolje je prije putovanja sjesti s djetetom i dogovoriti plan puta. Manjem djetetu, naime, ništa neće značiti da mu kažete da ćete se dugo voziti do mora, jer će svejedno svakih pola sata pitati jesmo li blizu. Najbolje je zbog toga krenuti kad je djeci vrijeme za odmor, jer malo mališana može odoljeti uspavljujućem ljuljuškanju automobila u vožnji.

Podijelite putovanje na etape i zaustavite se na mjestima koja bi djetetu mogla biti zanimljiva, na primjer, na mjestima gdje se nešto može razgledati, životinje, na primjer.

A dok je dijete budno, možete igrati različite igre asocijacija. Na primjer, jedna od njih se igra tako da svaki igrač kaže jednu riječ, a sljedeći koji je na redu mora tačno ponoviti sve dosadašnje riječi i dodati svoju. Iz bezbjednosnih razloga izbjegavajte igračke u automobilu, osim možda jedne omiljene od koje se dijete ne odvaja.

Većim mališanima mogao bi biti zanimljiv DVD-player koji ne morate kupiti nego možete pozajmiti od prijatelja, a kraće vrijeme se mogu zabaviti i igricama na mobilnom.

Prije ljetovanja isplanirajte kako će vam odmor izgledati i držite se plana kako biste izbjegli da vam haos obilježi odmor. Članovi porodice koji se tokom godine ne viđaju mnogo zbog obaveza odjednom su stalno zajedno, pa im se na ljetovanju često dogodi raspad sistema. Ako su vam djeca manja i izbirljiva za stolom, možda je bolje odabrati odmor u apartmanu jer ćete im tako moći dati obrok koji žele i u periodu u kojem su navikli da jedu, a ne kad je to propisano kao u hotelima.

Da biste sebi olakšali dugo hodanje ili vožnju do plaže, odaberite hotel ili apartman blizu mora. Tako nećete ni morati “odlaziti na plažu“ pretrpanih torbi nego samo sići na kupanje kad god to poželite. Izbjeći ćete i to da tokom najtoplijeg doba dana budete na suncu.

Za vrijeme najtoplijih sati igrajte se u debelom hladu (biljar, stoni tenis, monopol… što već ko voli) ili idite na produženi ručak. I zapamtite da je previše slobodnog vremena jednako loše kao i pregust raspored.

Određeni broj djece, naime, navikao je na ritam radnih dana u vrtiću ili školi, reaguje nervozno na veće promjene uobičajenog rasporeda pa ga zadržite koliko možete, s time što ćete “edukativni” dio dana zamijeniti nekim zabavnim sadržajem.

Tematski parkovi i iigrališta mogli bi biti dobri za to. Obiđite seoska imanja u okolini na kojima djeca mogu upoznati životinje, pa čak i jahati konja ili magarca, ili pođite na izlet brodićem. A ako vam se baš ništa od toga ne radi, a blizu ste pješčane plaže, organizujte gradnju dvorca od pijeska, jer je to jedna od aktivnosti u koju ste uključeni zajedno. A to je i smisao odmora.

Izvor: SuperMila

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply