Uvođenje besplatnih udžbenika zavisi od odluke SDP-a

knjizare,udzbenici za skoluPoslanici Socijaldemokratske partije (SDP) danas će uoči plenarne rasprave odlučiti hoće li podržati predlog da osnovci u narednoj školskoj godini dobiju besplatne ucbenike.

“Ništa ne znam do sastanka u klubu. Neposredno prije plenuma odlučićemo sa kojim stavom ćemo izaći na glasanje”, kazala je Danu poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku i kulturu usvojili su prethodne sedmice amandman poslaničkog kluba Pozitvne Crne Gore, na Predlog izmjena i dopuna opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim se traži obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za osnovce. Jedan od predlagača amandmana Srđan Perić ponovio je da aktuelnim zakonom država krši Ustav kojim je jasno određeno da je školovanje u osnovnim školama obavezno i besplatno.

“Besplatni udžbenici za osnovce koštali bi oko četiri miliona eura, od čega bi se u budžet vratilo više od 600 hiljada eura kroz sistem PDV-a, tako da bi budžetska davanja iznosila oko 3,4 miliona. Ove projekcije rađene su u odnosu na postojeće cijene, a svakako su moguća značajna umanjenja ovog troška u prosjeku 20 odsto i više, čime bi ova suma bila dodatno umanjena, tako da bi čist trošak sa stanovišta državnog budžeta bio aposolutno neopterećujući” kazao je Perić.

Amandman Pozitivne podržale su opozicione partije i liberali, DPS je bio protiv, a SDP suzdržan.

Skupština će danas razmatrati set zakona iz oblasti obrazovanja i to akte o opštem, osnovnom i stručnom obrazovanju, kao i o gimnaziji.

Vuksanović je navela da u SDP-u razmišljaju o tome koji je najbolji način da se riješi pitanje u vezi sa udžbenicima, a da pritom isključe mogućnosti zloupotreba. SDP je najavio da će podržati set zakona iz oblasti obrazovanja, ali nijesu isključili mogućnost podnošenja amandmana.

U slučaju da SDP podrži amandamne Pozitivne roditelji bi odjeseni bili oslobođeni visokih troškova za udžbenike. Roditelji su apelovali ranije na poslanike da podrže amandman Pozitivne i na taj način pokažu da im je stalo do standarda osiromašenih građana.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović rekao je nedavno da za Vladu nije prihvatljiv predlog da osnovci besplatno dobijaju udžbenike. On je takođe naveo da bi besplatni udžbenici stvorili probleme u sistemu, kao što je njihovo skladištenje na kraju godine. Stijepović je istakao da se’ razmara mogućnost smanjenja cijene udžbenika, ali u Udruženju Roditelji ocijenili su da to nije dovoljno.

NVO Centar za građansko obrazovanje najavio je da će uputiti inicijativu Ustavnom sudu ukoliko Skupština ne izglasa normu o besplatnim udžbenicima za osnovnu školu kao dio Zakona o opštem obrazovanju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply