Stijepović tvrdi da bi besplatni udžbenici stvorili problem

slavoljub stijepovicBesplatni udžbenici za osnovno obrazovanje proizveli bi problem u sistemu, zbog dijela knjiga koje bi iz raznih razloga neki đaci oštetili, ocijenio je danas ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

„Ko bi na kraju školske godine skladištio te knjige, da li sve škole imaju uslove i stručni kadar za to? Ko će procjenjivati stepen oštećenja knjiga i da li će moći da dobiju svjedočanstvo oni koji ne plate naknadu za oštećenje? Sve su to dileme koje treba riješiti i koje su drugi prije nas jednostavno riješili – pokušali i odustali od toga”, poručio je on uz objašnjenje da bi ta investicija koštala oko 5,2 miliona eura godišnje.

Stijepović je podsjetio da za ovu godinu besplatni udžbenici nijesu planirani.

On smatra da se oprezno moraju predlagati nove mjere i rješenja i naglasio da Vlada svake godine, preko resornog Ministarstva, izdvaja 65 miliona eura za besplatno osnovno školovanje, što je, tvrdi, polovina od ukupnog budžeta za obrazovanje u Crnoj Gori.

Od 123 udžbenika koji se koriste u osnovnom obrazovanju, njih 47 radnog karaktera, na njima se piše i ne mogu se prenositi na druge generacije.

“Dakle već od ove godine bi morali obezbijediti 5,2 miliona, a od naredne bar još polovinu od toga, što za dio knjiga koje su radnog karaktera, što za one koji su uništeni”, kazao je Stijepović nakon obilaska objekta novog studentskog doma.

On smatra da ta mjera nije dovoljno izučena, a naveo je i primjere Hrvatske, koja je od toga odmah odustala i Srbije koja će odustati od naredne školske godine.

Kako je kazao, roditeljima treba pomoći na druge načine, pa Vlada razmatra da od naredne godine pokuša da snizi cijene knjiga za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. No, on je kazao da cijena udžbenika nije mijenjana u proteklih pet godina i da je najjeftinijia u okruženju.

Stijepović je dodao da duže od deset godina Vlada pomaže najugroženijem stanovništvu, pa je oko 20 odsto roditelja u stanju socijalne potrebe dobijalo besplatne knjige.

“Vlada je već planirala budžetom da i naredne školske godine najugroženiji, između osam i deset hiljada učenika dobiju besplatne knjige. A tu treba dodati i knjige koje će besplatno dobiti oko 2,5 hiljada djece Roma, Aškalija i Egipćana”, pojasnio je Stijepović. Za tudjecu Ministarstvo je osim besplatnih knjiga obezbijediti i besplatnu odjeću, obuću i prevoz.

Vlada je pripremila izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju koji je u skupštinskoj proceduri.

U nacrtu zakona su besplatni udžbenici bili predviđeni, ali je Vlada tu normu izbrisala, da bi potom udruženje Roditelji zatražilo od političkih partija da amandmanski djeluju i „vrate“ izbrisani član koji su njihovi predstavnici predložili Radnoj grupu koja je pisala tekst izmjena zakona.

Nakon toga je Pozitivna Crna Gora predložila amandman kojim se predlaže to rješenje koje velikom broju familija može, u eri stalnih poskupljenja, da uštedi oko 200 eura. Osim toga, Ustav garantuje besplatno osnovno obrazovanje.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply