Krug života razočaran blagom reakcijom Ministarstva na izvještaj

bebe u porodilistuNevladina organizacija Krug života razočarana je blagom reakcijom Ministarstva zdravlja na niz negativnih ocjena stanja u crnogorskim porodilištima na koje je upozoreno u UNICEF-ovom dokumentu Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

Predsjednik te organizacije, Dejan Cvijanović podsjetio je da su se i prije UNICEF-ovog izvještaja građani se žalili na lošu higijenu u većim zdravstvenim centrima.

„Kada ga pročitate jasno je da se radi o blagom užasu kada su naša porodilišta u pitanju. Potrebno je označiti odgovorne ljude za loše stanje i tražiti njihove smjene”, kazao je on za Dneve novine.

Ministarstvo zdravlje Crne Gore saopštilo je da prepoznaje da postoje određeni segmenti u okviru perinatalne zdrastvene zaštite koji nijesu na adekvatnom nivou, i da bi planiralo prioritete, mora se krenuti od dokaznog materijala, kako su nazvali sudiju UNICEF-a.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je da nije zabrinut analizom ali da vjeruje da ona treba da bude odlična osnova za podizanje kvaliteta zaštite majke i djeteta i standarda vršenja porođaja i postavljanje medicinskih indikacija za carski rez. Sve to, kako je kazao, mora da radi struka, a ministarstvo i menadžmenti ustanova treba da obezbijede kvalitetniju infrastrukuru.

Analiza je pokazala da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece. Dokument su uradila 2 međunarodna konsultanta i nacionalni tim od pet ljekara, dva ginekologa akušera i tri neonatologa nakon posjete krajem prošle godine porodilišta u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Beranama i Nikšiću.

Dokument je potvrdio i ispovijesti porodilja o stanju porodilišta u Kliničkom centru, koje su objavljivale Dnevne novine u saradnji sa Udruženjem Roditelji.

U udruženju Roditelji kažu da bi nadležni trebalo pod hitno da preduzmu mjere kako bi se stanje u crnogorskim porodilištima popravilo jer pojedini djelovi zabrinjavaju. U udruženju su posebno zabrinuti podacima iz izvještaja koji se odnose na postupanje u kritičnim situacijama, i nedostatkom opreme za reanimaciju novorođenčadi i nedovoljnom stručnošću medicinskog kadra.

“Zabrinjavaju i netačni podaci o carskim rezovima. U samom izvještaju je ukazano da je veliki procenat carskih rezova, te da dostiže 24 odsto. Zatim se navodi da možda taj procenat nije ni tačan, s obzirom da su primijetili da se statistike ne poklapaju, odnosno da ljekari ne prijavljuju sve slučajeve i da im se knjige porođaja ne poklapaju sa zvaničnom statistikom”, rekla je Dnevnim novinama, Kristina Mihailović iz Udruženja.

Ova nevladina organizacija očekuje da će izvještaj zamisliti nadležne i da će se hitno pozabaviti rješavanjem problema.

“Takođe, važno je i hitno bi trebalo promijeniti protokole i procedure kako su ukazači eksperti u analizi. Izvještaj ukazuje na hitnost i neophodnost rješavanja mnogih problema, ne samo tehničke prirode, već i onih koji se odnose na medicinske uslove”, pojasnili su iz udruženja.

Da Crna Gora hitno mora da formira ekspertsku grupu za unapređenje kvaliteta zdravstvene njege majki i djece, koju će činiti stručnjaci za akušerstvo i neonatologiju, što je jedna od preporuka dokumenta, ocijenili su i u Građanskoj alijansi.

Koordinator programa vladavine prava u GA Zoran Vujičić kazao je da loše stanje u crnogorskom zdravstvu “nije od juče” i da se sistemski provlači dugi niz godina, te da je izvještaj pokazatelj realnog stanja.

“Crna Gora nema, niti je ikada imala, jasnu politiku kada je neonatologija u pitanju, kao ni cijeli set mjera koji prate ovaj segment”, rekao je Vujučić.

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo kotorske Opšte bolnice Dragana Francesković kaže da su tu bolničku jedinicu renovirali, te da bi im trebala još dva porođajna stola jer su sadašnji dotrajali. Ona je saopštila Dnevnim novinama da su od početka godine do sada obavili oko 300 porađaja.

“Kada je u pitanju kadar, fali nam babica, jedan ginekolog i specijalizant. Dobili smo novi ultrazvučni aparat, promijenili smo podove i prozore. Jednu prostoriju preuredićemo za apartman za žene koje žele poslije porođaja da budu odvojene sa djetetom”, dodala je Francesković.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply