Nalazi koje ljekari savjetuju prije trudnoće

Happy pregnantIako se najveći broj trudnoća ostvaruje spontano i bez plana, donošenje odluke o trudnoći s profesionalnog gledišta trebalo bi svakako da bude racionalni izbor. Idealno bi bilo kada biste ideju o planiranju trudnoće iznijeli vašem ljekaru i kad bi vas on proveo kroz medicinsku pripremu i ciljanu obradu.

Posebna pažnja mora biti usmjerena na ginekološko zdravlje buduće majke, što znači da bi trebalo napraviti papa test i ultrazvučni pregled materice i jajnika. Uzimanje bakterioloških briseva na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu i aerobne bakterije može znatno olakšati tok trudnoće, kao i period neposredno nakon porođaja, što je najvažnije, olakšati novorođenčetu prve dane života.

Pojedine bakterije mogu dovesti do ranog ili kasnog spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja ali i do teške neonatalne sepse kod novorođenčeta, kao i do postporođajne upale matenice i mekih dijelova porođajnog kanala uz mogući razvoj sepse kod porodilje. Moramo imati da umu da se najčešće radi o istovremenoj infekciji s više uzroka. Analizom urina i liječenjem oba partnera možemo spriječiti najčešće upale koje nastaju tokom trudnoće (upale bešike i mokraćnih puteva i bubrega).

Pored analize urina oba partnera, ciljana obrada trebalo bi da uključuje uzimanje vaginalnog brisa i bakteriološku obradu sperme muškarca. Prilikom pozitivne izolacije pojedinog uzroka, poput hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme, terapija je ista za oba partnera. Nakon sprovođenja terapije neophodna je kontrola.

Ako žena boluje od hronične bolesti, kao što su astma, kolitis, dijabetes, hipo ili hipertireoza, neophodno je stabilizovanje njenoh opšteg stanja, ciljana priprema za trudnoću i primjena adekvatne terapije koja je moguća i tokom trudnoće.

Uvođenje u prehranu folne kiseline (šest do osam sedmica prije začeća smatra se jednim od najvažnijih postupaka u prevenciji defekata neuralne cijevi (spina bifida – rascjep kičme). Pretjerano konzumiranje alkohola kao i pušenje ponašaju se kao anti-nutrijenti, sprječavajući apsorpciju hranjivih stvari (vitamina i minerala) koji su nužni za uredno molekularno funkcionisanje našeg tijela. Zbog toga je preporučljivo barem četiri mjeseca prije ostvarenja trudnoće prestati s pušenjem i konzumacijom alkohola.

Moramo imati na umu da sve što unosimo kroz naša usta utiče na svaku stanicu našeg tijela, pa je nesumnjivo prehrana izuzetno bitna u ženskom zdravlju. Posebno je važan pravilna unos esencijalnih masnih kisjelina (omega 3 i 6 masne kisjeline), cjelovitih žitarica, mahunarki, svježeg voća i povrća i organske soje.

Kondicionom pripremom tijela i pravilnom prehranom bogatom vitaminima i mineralima stvaramo odlično okruženje za dijete, a majka je spremna za period čarobnog putovanja tokom trudnoće i u vrijeme babinja.

Izvor: Klokanica

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply