SDP još razmišlja da li podrži predlog o besplatnim udžbenicima

knjizare,udzbenici za skoluSocijaldemokratska partija Crne Gore da još nije razmišljala o amandmanskom djelovanju na Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju u dijelu koji se tiče besplatnih udžbenika za osnovce.

“Razmišljamo o tome koji je najbolji način na koji bi se mogla urediti ta oblast, a da pritom isključimo mogućnosti zloupotreba”, kazala je za Vijesti poslanica te partije Draginja Vuksanović.

SDP će podržati set zakona iz oblasti obrazovanja, što ne znači da neće imati amandmane na tekstove tih zakona.

Na prošlonedjeljnom skupštinskom odboru za prosvjetu SDP je podržao Vladine predloge izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o gimnaziji, Zakona o stručnom obrazovanju, kao i Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Vuksanović je kazala da u klubu te partije nijesu zauzeli konačan stav, ali da su dogovorili da na zakon reaguju prije samog plenuma.

Set zakona o obrazovanju kritikovali su na odboru poslanici DF-a i Pozitivne Crne Gore, a prije nego što je zakone usvojila Vlada brojne kritike mogle su se čuti i od akademske javnosti i NVO sektora. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Univerzitet su tražili su od ministarstva da se Predlog zakona o visokom obrazovanju povuče iz procedure.

U nacrtu zakona Ministarstvo prosvjete je bilo predvidjelo besplatne udžbenike, ali je Vlada tu normu izbrisala, da bi potom udruženje Roditelji zatražilo od političkih partija da amandmanski djeluju i „vrate“ izbrisani član koji su njihovi predstavnici predložili Radnoj grupu koja je pisala tekst izmjena zakona.

Nakon toga je Pozitivna Crna Gora predložila amandman kojim se predlaže to rješenje koje velikom broju familija može, u eri stalnih poskupljenja, da uštedi oko 200 eura. Osim toga, Ustav garantuje besplatno osnovno obrazovanje.

 

Leave a Reply