Od septembra ponovo gužva u vrtićima

PIŠE: Gordana Popović

djeca u vrticuPrebukiranost vaspitnih grupa obilježiće i narednu školsku godinu u mnogim crnogorskim vrtićima, s obzirom na to da broj upisane djece prevazilazi kapacitete vaspitnih jedinica javnih predškolskih ustanova (JPU).

U podgoričkoj JPU “Ljubica Popović”, koja je u maju raspisala konkurs za  za 2.139 mjesta za cjelodnevni program, upisano je 2.940 djece.

Direktor te JPU Slavica Luburić kazala je portalu Roditelji.me da još nemaju podatke o tome koliko će djece biti u vaspitnim grupama, jer je njihovo formiranje u toku.

U drugu JPU u Glavnom gradu Podgorici, “Đina Vrbica”, upisano je oko tri hiljade mališana, iako je konkurs raspisan za 1.714 mjesta za cjelodnevni i 338 za poludnevni program.

Prema riječima direktora Nataše Tomović, kapaciteti te JPU od septembra će biti povećani za novi objekat vaspitne jedinice Zvjezdani vrt u Golubovcima.

Ni u JPU „Đina Vrbica“ nijesu mogli da kažu koliko će djece u prosjeku biti u grupama, navodeći da će to znati nakon njihovog formiranja.

U JPU Naša radost u Herceg Novom upisano je 939 mališana, a prema procjeni uprave u vaspitnim grupama će u prosjeku biti po 33 djece.

Iz budvanske JPU “Ljubica V. Jovanović –Maše“ saopšteno je da je za 2013/2014 godinu upisano 880 djece u 30 vaspitnih grupa, i da je na listi čekanja 50 djece.

„Prosječan broj upisane djece u jasličnim grupama je 25, u predškolskim 40, a u mlađim i srednjim 35“, kazali su portalu Roditelji iz te ustanove.

U JPU “Dušo Basekić” u Bijelom Polju upisano je 610 djece, a prema procjeni uprave u grupama će ih, u prosjeku, biti 29.

Pljevaljska JPU Eko bajka za narednu školsku godinu upisala je 412 djece uzrasta od jedne do šest godina.

„Na osnovu broja upisane djece, u prosjeku će ih biti do 20 u grupama u jaslicama i do 30 u grupama od tri do šest godina.

Portal Roditelji je podatke  broju upisane djece tražio i od uprave JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića, kao I od Ministarstva prosvjete za cijelu teritoriju države ali još nijesu dostavljeni redakciji.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply