Pinokio najbolja predstava na Festivalu

festivalPredstava Pinokio Gradskog pozorišta iz Podgorice, za koji je tekst napisala Jelena Mijović po motivima romana Karla Kolodija, a režirala Snežana Trišić, najbolja je predstava 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu, jednoglasni su u odluci Dječiji i Žiri grada.

Dječji žiri takođe je odlučio da druga nagrada pripadne beogradskom Pozorištancu Puž za predstavu Princeza u zamku duhova, za koju tekst i režiju potpisuje Aleksandra Milavić – Dejvis. I treća nagrada ovog žirija pripala je crnogorskom pozorištu – novoosnovanom Nikšićkom lutkarskom pozorištu Šćućkin za Crvenkapu koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Goran Bulajić.

Oba žirija – Dječji i gradski – odlučili su da ove godine dodijele po jednu Specijalnu nagradu, a složili su se i da to bude španska predstava Klik koju je izvela Trupa Pep Bou iz Barselone, objavio je Portal Analitika.

U radu Dječjeg žirija učestvovali su: Teodora Latković, Miljana Tujković, Anja Radonjić, Lena Uzelac, Laura Petrović, Anđela Vujović, Marko Subotić, Željko Krivokapić, Andrej Krivokapić, Ruđer Marđonović, Maša Radovanović, Jovana Risteljić, Gracija Brguljan, Martin Mihaliček i Andrijana Karadžić, dok su članovi Žirija grada Kotora bili Vjera Rašković (predsjednica), Slađana Mijanović, Dubravka Jovanović, Marina Dulović i Tvrtko Crepulja.

I udruženje ASSITEJ Crna Gora prvi put ove godine dodjeljuje Specijalno priznanje, i to za umjetničko dostignuće i novu scensku osjećajnost. Nagrada je pripala portugalskoj predstavi iz Pinjal Nova za ulični performans i instalaciju Prolaz koja nas „opominje da smo svi posjetioci ovog vremena i prostora, da smo samo u prolazu i da je naš cilj da posmatramo, da rastemo, da volimo“.

Prvi segment 5. Kotor Arta – 21. Kotorski festival pozorišta za djecu, kojim je 1. jula i počeo najznačajniji ljetnji kulturni događaj u Crnoj Gori, završen je sinoć svečanim uručenjem nagrada na Trgu od oružja od 21 čas. Ključeve grada, koje je za 11 dana Festivala čuvala Milica Kašćelan, učenica 6. razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, preuzeo je potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović.

Iz Kotor Arta podsjećaju da je od 1. do 10. jula izvedeno 16 predstava u glavnom programu, a ukupno je priređeno više od 90 programa. Učestvovalo je više od hiljadu djece, mladih i profesionalaca iz 22 zemalje. Po ocjeni organizatora, osim najvećeg broja programa, ovogodišnji Festival je imao i dosad najveći broj gledalaca!

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply