Hodanje na prstima može biti razlog za zabrinutost

Child on tiptoe.Mnoga djeca, posebno dječaci, prođu fazu hodanja na prstima, a tačan uzrok tome nije poznat. Ipak, ako se poremećaj zadrži, može biti razlog za zabrinutost, jer je jedan od simptoma autizma, cerebralne paralize ili mišićne distrofije upravo hodanje na prstima. Svakako je hodanje djeteta na prstima razlog da posjetite svog pedijatra i posavjetujete se s njim.

Jedan od uzroka hodanja na prstima može da bude Ahilova tetiva. Ako je ona prekratka, onda onemogućava spuštanje pete na tlo.

Hodanje na prstima može biti simptom cerebralne paralize koja se javlja prije ili oko rođenja kao posljedica povrede ili lošeg razvoja mozga.

Mišićna atrofija je genetska bolest i vjerovatnija je ako je vaše dijete u početku hodalo normalno, a kasnije počelo da hoda na prstima. Najčešće se javlja kao posljedica oslabljenih mišićnih vlakana.

Autizam, za koji takođe jedan od simpoma može da bude hodanje na pstima, predstavlja biološki razvojni poremećaj mozga čije su glavne karakteristike loša ili nikakva socijalna komunikacija.

Ljekari kažu da se hodanje na prstima liječi fizikalnom terapijom istezanja nogu i mišića u stopalima.

Osim toga, preporučuju se i longete, gips na području potkoljenice kako bi se poboljšala sposobnost da se prsti primaknu potkoljenici.

Operacija kojom će se produžiti tetiva kako bi se omogućilo spuštanje peta na pod takođe je jedna od opcija.

Izvor. Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply