Odvikavanje od pelena i govor djeteta

tutaPitanje od Milene:

Imam dječaka od 1 godinu i 8 mjeseci. Ne priča još uvijek bez mama, tata, baba, deda, gaga, nana i to je za sad. Ali sve zna, razumije, traži (pokazuje rukom ili me uzme za ruku i vodi me ako ne može sam uzeti). Voljela bih da me posavjetujete šta da radim da progovori….I takođe ne znam da li da počnem da ga odvikavam od pelena jer ne priča…Znam da bi me kući vodio za ruku do noše, ali kad odemo da šetamo ili kod nekoga u goste ne znam kako bi to izgledalo

Odgovor od: Nede Volkov, mr defektologije, Eduko-kreativni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

Mislim da nemate razloga za brigu. Neka djeca upravo iz razloga što se neverbalno odlično sporazumijevaju sa roditeljima kasnije progovore posebno ako Vi odmah reagujete na svaki gest. U ranom uzrastu najbolje je koristiti “vježbice” koje se spontano izvode kroz igru i svakodnevne aktivnosti. Baš negdje na sajtu ovog portala naći ćete članak o vježbicama koje podstiču razvoj govora kod djeteta.

Što se tiče odvikavanja od pelena mislim da je pravo vrijeme  a i godišnje doba za to. Sve i kad bi se dijete služilo gestom da Vam pokaže da ima potrebu da izvrši nuždu to ne bi trebalo da Vas odbije od odvikavanja jer mnogo djece to radi i skroz simpatično izgleda. Bitno je da na vrijeme odreagujete, a dijete će vremenom ubaciti i odgovarajuću riječ koja će Vam ukazati na njegove potrebe i zamijeniti gest.

 

Leave a Reply