Od partija i poslanika zatražena pomoć

knjizare,udzbenici za skoluUdruženje Roditelji zatražilo je od parlamentarnih partija da amandmanski djeluju na Predlog izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju i na taj način podrže uvođenje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Udruženje Roditelji učestvovalo je u Radnoj grupi koja je pripremala izmjene Opšteg Zakona o obrazovanju kao i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i glavni predlog se odnosio na omogućavanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Tekstom Nacrta je bilo predviđen član u kojem je pisalo da su učenici obavezni da čuvaju udžbenike koje dobiju besplatno i na kraju godine ih neoštećene vrate školi. U slučaju da ih ne vrate učenici ne bi mogli preuzeti udžbenike za naredni razed. Ako bi izgubili ili značajno uništili udžbenik, roditelj, odnosno staratelj učenika bi bio dužan da nabavi udžbenik i vrati ili da nadoknadi štetu školi u visini tržišne cijene oštećenog udžbenika. Način korišćenja, čuvanja, distribucije, rokove korišćenja i preraspodjelu uđžbenika između škola trebalo je da propiše Ministarstvo prosvjete.

Taj član se nije našao u Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju. Prema procjenama, za uvođenje besplatnih udžebnika bilo bi potrebno nešto preko 5 miliona eura, s tim da bi oni mogli da se koriste od 3 do 5 godina.

Ustavom Crne Gore je osnovno obrazovanje definisano kao besplatno, ali i na činjenicu da je nekoliko nevladinih organizacija tražilo i predlagalo izmjene zakona u skladu sa tim.

U udruženju vjeruju da će poslanici prepoznati važnost omogućavanja besplatnih udžbenika, posebno zbog sve slabije kupovne moći građana Crne Gore i očekivanja da će predstojeća jesen biti najkompleksniji za porodične budžete u posljednjih nekoliko decenija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. gama71

    Ranije su u skolama za pisanje sluzile samo sveske. Sada su ‘udzbenici’ vise tipa radnih listova, jer koliko mi moje skromno iskustvo, zasad samo s I razredom, govori, ‘ucenje’ je bazirano na crtanju, bojanju i pisanju kako u sveskama tako i u udzbenicima.
    Stoga mi nije bas najjasnije kako bi takve udzbenike moglo da koristi nekoliko generacija.
    Plus, na cijelu gomilu ‘udzbenika’ u prvom razredu se veoma mnogo radi na rjesavanju zadataka datih u djecijem casopisu “Cvrcak”, koji je u rangu ‘razmisljanki’ i slicnih casopisa koji se prodaju na kioscima, i koje mnogi roditelji mozda i nemaju sredstava da redovno kupuju svojoj djeci, ali za skolske potrebe treba i to.
    Ciji je to list, pa mu se obezbjedjuje promet kroz obavezno skolovanje ?

Leave a Reply