Crnogorska platforma za kreativnu nastavu

dlabac

Photo: VIjesti

Programer Aleksandar Dlabač nakon godina rada u struci, došao je na ideju da napravi platformu za kreiranje edukativnih igara za djecu.

Njegov projekat koji naziva “učenje kroz igru” trebalo bi da da djeci dodatnu motivaciju u savladavanju školskog gradiva.

„Gradivo za III razred osnovne škole kroz igru je mnogo zanimljivije. Tako kroz jedan od zadataka, djeca bi trebalo da saobraćajnim znacima dodijele kategorije kojima pripadaju. Nakon što završi zadatak, korisnik dobija informaciju o tome da li je uspješno završen.“, objašnjava Dlabač za VIjesti

On kaže da moramo dobro razumjeti vrijeme u kojem živimo, odnosno hvatati korak sa galopirajućim tehnologijama.

“Moj sin kad je bio u prvom razredu osnovne škole, školu je zvao štampač Makarije. On je znao šta je štampač, ali nikad nije čuo šta je štampar, niti je znao šta je štamparija”, pojasnio je Dlabač.

Prema njegovim riječima, u 2013. koncept crnogorskog obrazovanja, ne da djeluje zastarjelo, nego je prema evropskim shvatanjima, bio prevaziđen i prije više decenija.Djeci novog vremena u učionicama je uglavnom dosadno.

“Današnja djeca nisu kao djeca prije 100, pa i 10 godina. Ona su danas u stalnom kontaktu sa računarima i to ukazuje da bi nešto trebalo da se promijeni u sistemu obrazovanja, da bi se djeci što više približilo školsko gradivo”, kaže ovaj otac troje djece.

Dlabač se stoga nada da će neke državne institucije i strani partneri prepoznati značaj promjena u sistemu obrazovanja i da će pomoći da crnogorske škole idu koliko, toliko ukorak sa vremenom.

Njegova platforma još je u beta verziji. Planira da je maksimalno pojednostavi, kako bi učiteljice, te majke bez mnogo računarskog znanja, mogle da naprave korisne igre za djecu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply