Čari ljetnjeg raspusta

PIŠE: Milica Belada, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

ljetoLjetnji raspust je period godine koji, najčešće, vrlo željno očekuju i roditelji i djeca. Odmor od školskih obaveza i stalnog učenja, puno slobodnog vremena za sve ono što nijeste uspijevali da uradite, na prvi pogled djeluju više nego primamljivo. Međutim, vrlo često, već nakon desetak dana ljetnjeg raspusta djeca počinju sa zahtjevima za dodatnom animacijom. Ovo je naročito slučaj ako ne odlaze ne selo ili na more već ostaju u gradu, u stanu ili kući i ako oba roditelja rade. Tada se i roditelji nađu u dilemi, kako svojoj djeci da pomognu da na kvalitetan način provedu slobodno vrijeme.

Kako ćete djeci pomoći da organizuju svoje slobodno vrijeme tokom ljetnjeg raspusta zavisi od toga šta su vam zajednički ciljevi, zabava, učenje…. Uvijek imajte na umu da djeci treba obezbijediti vrijeme za igru i zabavu, i kvalitetno provedeno vrijeme sa vama. Stoga, na početku ljeta isplanirajte gdje ćete i na koji način provesti vaš godišnji odmor. Djeca će se sigurno tome radovati, praviće planove o različitim igrama i aktivnostima koje ćete sprovoditi u djelo i sl.

Ljetnji raspust je dobro vrijeme da se dijete posveti svojim hobijima, da uživa u onome što zaista i voli da radi. Crtanje, muzika, ples, pravljenje nakita, fotografisanje i slične aktivnosti se vrlo jednostavno mogu organizovati čak i u stanu. Stoga, djeci možete da organizujete karaoke takmičenje, crtanje i slikanje na zadatu temu, pidžama zabave, gledanje filmova u okviru kućnog bioskopa i sl.

Obična šetnja po parku može biti interesantna ako se djeci predstavi na drugačiji način, ako im se postavi cilj i šetnja pretvori u takmičenje tokom kog je potrebno pronaći najneobičniju biljku ili kamen pogotovo ako to rade uz pomoć lupe. Dobro je ako možete da se organizujete sa nekoliko drugih roditelja sa čijom djecom se vaše dijete druži i tokom školske godine, tako da svake nedjelje djeca šetaju sa drugim roditeljem.

Ako su vaša djeca ljubitelji životinja, priuštite im kućnog ljubimca pa makar to bile ribice ili kornjača. Brinući o kućnom ljubimcu vaše dijete će razvijati osjećaj odgovornosti i   povjerenje u svoje sposobnosti.  Pored toga možete napraviti lutkarsko pozorište čak i u stanu i omogućiti djeci da sami budu reditelji i scenaristi, da osmisle priču i predstave je. Dozvolite djeci i da se maskiraju, bilo da su u pitanju kostimi koji će sami osmisliti ili kostimi poznatih junaka.

Djeca se mogu vrlo kreativno izraziti ako prave svoju kutiju sa blagom. To može biti obična kartonska kutija koju će oni sami, obojati bojicama, temperama, ukrasiti stikerima, kolažom ili na bilo koji drugi, za njih specifičan način. U toj kutiji mogu čuvati sve ono što je njihovo lično blago, što ih podsjeća na neke događaje ili situacije i što će im tokom zimskih mjeseci biti lijep podsjetnik na ljetnju zabavu.

Kuvanje je aktivnost koja djeci može biti vrlo interesantna naročito ako vrijeme provode sa bakom i djedom. Pravljenje kolačića od tijesta različitih oblika može biti vrlo interesantna i za djevojčice i za dječake. Kroz kuvanje se prenosi dio porodične tradicije pa je to dobar način da se dijete uključi i u taj dio porodičnog života.

Organizovanje manjih sportskih takmičenja, medju djecom iz šireg porodičnog okruženja je dobar način da se djeca osjete uvaženima. Čak je i tinejdžerima prisustvo barem jednog roditelja tokom treninga vrlo motivišuće.

Ako želite da motivišete vaše dijete da čita lektire tokom ljetnjeg raspusta i sami se uključite u taj proces, barem dva puta nedjeljeno prije spavanja pročitajte djetetu po par stranica lektire, iako je ono već dobro savladalo čitanje. Zatim napravite dogovor oko toga da dijete crta ono što pročita. Nakon određenih završenih cjelina napravite neku vrstu izložbe na kojoj će ostali članovi porodice na osnovu crteža pokušati da objasne sadržaj knjige. Na taj način vaše dijete će se osjetiti uvaženim jer samo ono zna šta se stvarno u knjizi dešava. Kod starije djece, umjesto crtanja može se koristiti kolaž, isječci iz novina, pravljenje moderne verzije iste priče, ili pak pravljenje prezentacije uz pomoć računara.

Ako se samo prisjetite vašeg djetinjstva i aktivnosti u kojima ste i vi sami uživali sigurno ćete biti u mogućnosti da osmislite još interesantnih načina da zajedno sa djetetom provedete ugodno i organizovano vrijeme tokom ljetnjeg raspusta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply