Danas predavanje Ranka Rajovića u Kotoru

NTCRanko Rajović, ljekar specijalista interne medicine, osnivač Mense u nekoliko država održaće za roditelje predavanje na temu Kako rastu veliki ljudi  (NTC sistem učenja) danas, u sklopu 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Predavanje će biti održano u 12 sati u kotorskom Kulutnom centru “Nikola Đurković”.

Rajović, otac četvoro djece, predsjednik je Komiteta svjetske Mense za nadarenu djecu tvrdi da roditelji pravim pristupom mogu doprinijeti razvoju koeficijenta inteligencije, i stvaralačkog i produktivnog mišljenja u periodu najdinamičnijem u razvoju mozga, do sedme godine života.

On tvrdi da djecu treba pustiti da se vrte do mile volje, da skaču po krevetu dok im ne dosadi… Čak i ako padnu, kako kaže, veća šteta od toga biće da im roditelj zabrani tu vrstu igre jer im se na taj način usporava razvoj mozga.

U okviru predavanja na temu “Koje igre usporavaju ili oštećuju razvoj djece, a da toga nismo svjesni”, koje se može pogledati na Youtubu, Rajović kaže da danas svako drugo dijete ima neki razvojni poremećaj, odnosno kognitivne smetnje.

Prema njegovim riječima, testiranjem na uzorku od preko 2.000 djece pokazalo je da gotovo svako drugo dijete ima neku razvojnu smetnju, odnosno da ne može izvesti jednostavne testove koji pokazuju da postoji manje sinapsi u nekim regijama njihovog mozga.

„Mozak traži stimulaciju za razvoj, a u sadašnjem načinu života djece, koji uključuje dugotrajno sjedenje pred kompjutorom ili televizorom, ne može je dobiti. Naša su istraživanja pokazala da više od 50 odsto djece ima slabije razvijenu finu motoriku, da oko 40 odsto njih ima usporenu akomodaciju oka… Smanjene sposobnosti upozoravaju i na smanjen broj sinapsi u nekim regijama mozga“, kazao je Rajović  u jedenom od intervjua.

Rajović je predavač na 6 fakulteta u 4 države i na nekoliko visokoškolskih ustanova u Srbiji. Autor je 3 knjige i 2 didaktičke igre (za primjenu NTC programa).

NTC sistem učenja se bazira na primjeni neurofiziologije u pedagogiji, a program se sprovodi u 14 država Evrope. Primjena NTC programa se zasniva na savremenim rezultatima istraživanja mozga i ukazuje da, osim nasljednog potencijala, broj neuronskih veza koje se formiraju intenzivno u prvim godinama života presudan je za razvoj intelektualnih sposobnosti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply