Danas druga akcija podrške dojenju

Moja podrska dojenjuDruga akcije podrške dojenju biće organizovana danas u više gradova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali i van ovih teritorija, najavljeno je na Facebook grupi Moja podrška dojenju gdje je akcija i pokrenuta.

Tema ovog, kao i prethodnog okupljanja organizovanog u više zemalja prije mjesec je podrška dojenju na javnom mjestu kroz druženje članica grupe sa ciljem promovisanja dojenja.

Početkom juna su se okupile majke i bebe, između ostalog, u Zagrebu, Kruševcu, Beogradu, Sarajevu, Osijeku, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Splitu, Podgorici…

Cilj akcije je da se promoviše dojenje kao prirodan čin, a da majke pri tome ne trebaju da se stide da podoje svoje dijete bilo gde van svoje sobe.

Dojenje je u prvih 6 mjeseci jedina hrana i piće koje je potrebno svakoj bebi i treba joj dozvoliti da sisa. Od 6. mjeseca do godinu majčino mlijeko je osnovna hrana a sve ostalo je dopuna obroka.

Savjetnica za dojenje u Srbiji, Tereza Miljković koja je osnivač grupe Moja podrška dojenju kaže da nema potrebe da se majke kriju u sobi ili da odlaze da doje svoje bebe na nepriličnim mjestima kao što su javni toaleti gde ih obično ljudi puni predrasuda šalju.

„Dojenje je prirodno i potrebno. Jako je mali broj majki koje imaju medicinski razlog da ne doje i apsolutno ih podržavamo u svakom smislu. Za njihove bebe je napravljeno adaptirano mlijeko ali većina, ogromna većina, može da doji ali one koje to ne rade su žrtve nemanja adekvatne informacije“, smatra Kiš Miljković.

Ona je pozvala sve zaintreresovane da se okupe u svom gradu da je o tome obavijeste, a ponudila im je i materijal sa skupova.

Takođe je pozvala sve koji se odazovu da pošalju fotografije na mail [email protected] kako bi bile objavljene u znak podrške svim majkama. Uz fotografiju je potrebno napisati iz kog grada dolazi podrška.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply