Uticaj očeva na seksualno sazrijevanje ćerki

tata i cerkaKako će djevojke jednog dana doživljavati sebe zavisi od podrške koju im pruže očevi dok se odvija razvoj njihove seksualnosti, smatraju psiholozi.

Oni tvrde da ćerka mora da ojseti bliskost s ocem u tom osetljivom periodu, pa je vrlo važno da se ne udaljavaju kada ona počinje seksualno da sazrijeva.

Vjerovatno je za svakog tatu teško da njegova djevojčica postane djevojka s oblinama, ali mora joj dati do znanja da uvijek može imati povjerenja u njega. NIje preporučljivo da se zbog tatinog ponašanja osjeti kao da mora birati između seksualnosti i njegove ljubavi prema njoj”.

Isto tako, važno je da otac poštuje tijelo svoje ćerke, a pogotovo kad je mala trebalo bi da upotrebljava prave nazive za sve djelove njenog tijela bez pokušaja da ih prilagođava njenom uzrastu. To će pomoći da bude svjesna sebe, što će rezultirati samouvjerenošću kasnije u životu.

Još je jedan problem – razgovor. Očevi naročito izbjegavaju, na primer, razgovor o menstrualnom ciklusu, pa ih upućuju da to pitaju mamu. Međutim, stručnjaci smatraju da očevi treba da komuniciraju sa svojim ćerkama i o tome, kako bi im stavili do znanja da su ponosni na njihovu reproduktivnu funkciju.

Psiholozi savjetuje da bi očevi trebalo da učestvuju u ćerkinom ljubavnom životu, ali i svim drugim područjima, koliko mogu. Ipak, u tome treba biti umjeren, kako bi joj pružili potrebnu slobodu da prati svoje srce i svoje misli.

Izvor: B92

“Vi ste joj uzor prema kome će određivati da li se neki muškarac dobro ili loše ponaša prema njoj. Kao prvi muškarac u njenom životu, obratite pažnju na to kako joj se obraćate i kako govorite o ženama u njenom prisustvu. Ako se vašoj ćerki obraćate s ljubavlju i poštovanjem, ona će kod svih muškaraca “tražiti” te osobine. Sigurno ne želite da neko omalovažava vašu mezimicu”, zaključuje MekFaden.

Leave a Reply