Streptokok grupe B i trudnoća

ginekolog pregledStreptococcus grupe B (GBS) je vrsta bakterija koje se često nalaze u vagini i rektumu zdravih žena.  Žene mogu nositi ove bakterije, a da nemaju nikakve tegobe. Imati te bakterije u organizmu ne znači  imati i  infekciju. To samo znači da imate grupe B streptok bakterija u vašem tijelu.

Međutim, grupa B streptokok bakterija, prenose se od majke na dijete tijekom porođaja, pa može uzrokovati ozbiljne bolesti kod novorođenčadi. GBS je vodeći uzrok po život opasne infekcije u novorođenčadi, uključujući pneumonije (upala pluća), sepsu (infekcija krvi), meningitis (upala omotača mozga i kičmene moždine), i drugih problema.

Grupa B streptokok infekcije kod novorođenčadi može se spriječiti. I zato je važno testirati sve trudnice pri kraju trudnoće kako bi se ova bakterija na vrijeme otkrila i uvela antibiotska profilaksa.

Bilo bi poželjno da se sve trudnice  testiraju na GBS. Nije bitno ako su se testirale u prethodnoj trudnoći  ili nisu imali ovu vrstu bakterija prije, svaka trudnoća je drugačija.

Testiranje se radi izmeđe 35. i 37. nedelje trudnoće.

Ako je test pozitivan za grupu B streptokoka, ginekolog će vam dati savjet šta dalje treba uraditi i kako planirati porođaj, odnosno kako sprječiti da se ova bakterija ne ugrozi Vašu bebu tokom porođaja.

www.drfeko.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply