Putovanje na ljetovanje – adekvatna priprema

porodica na moruOdlučili ste sa djetetom da krenete na ljetovanje. Potrebno je dobro sve isplanirati i ponijeti sve što vam treba. Naravno, danas u većini mjesta možete kupiti sve što vam je potrebno, no za svaki slučaj ponesite najpotrebnije. Sve će zavisiti od toga kuda idete , u svoju kuću ili apartman, ili ste iznajmili apartman ili sobu.

Dakle, svakako ćete spakovati odjeću i obuću, sve rekvizite za dijete – dječji krevetić, kolica, hranilicu, igračke za dijete, pelene (ne pretjerujte s količinom, jer u svakom većem mjestu na moru možete kupiti pelene, a i preporuka je da beba bude što više gola – bez pelene…).

Ako je beba na adaptiranom mlijeku svakako provjerite da li u mjestu gdje ste odlučili da provedete godišnji odmor postoji apoteka ili prodavnica baš s tom vrstom hrane, da ne ostanete bez nje. U svakom slučaju nije dobro mijenjati hranu za bebe, a posebno ne u posebnim uslovima. Na osnovu toga možete da se još ednom uvjerite koliko su  majke koje doje u prednosti, jer tako imaju jednu brigu manje.

Odaberite najudobnije prevozno sredstvo

Najbolji izbor vjerovatno je sopstveno automobil, ali morate razmisliti, ako imate bebu, koliko dugo može biti u autosjedištu? Da li bi trebalo praviti pauze tokom putovanja? Naravno, sve zavisi od toga koliko je udaljeno vaše odredište.

Prije svega je važan odabir autosjedišta za dijete. U zavisnosti od starosti djeteta i tjelesne težine nabavite odgovarajuće sjedište u kojoj ćete propisno vezati bebu ili veće dijete tokom vožnje. Podsjećamo da prema Zakonu o saobraćaju, u Crnoj Gori morate imati autosjedište za dijete do pet godina starosti.

Ako je put duži, svakih par sati napravite pauzu, izađite iz auta, prošetate. Nemojte uključiti jaku klimu u autu kako biste spriječili temperaturni šok kad izađete. Na parkinzima pokušajte pronaći mjesto u hladu i nikada, baš nikada ni na kratko, ne ostavljajte bebu samu u autu, bez obzira što je baš zaspala i što se vi mislite brzo vratiti.

Ako je destinacija udaljenija možete takođe putovati vozom ili autobusom, ali i avionom. Od toga je avion najudobnije. Za vrijeme uzlijetanja i slijetanja, osim što beba mora biti adekvatno vezana, dobro je da je malo podojite, a većem djetetu možete dati nešto da žvaće, zbog razlike u pritisku pri različitim visinama.

Olakšajte djetetu bolest vožnje

Često se kod veće djece javljaju mučnine pri vožnji. Bebe nisu tome toliko sklone kao veća djeca. Ako ste to već iskusili kod svog djeteta, dobro je da mu date sirup ili tableticu prije puta koju možete kupiti u slobodnoj prodaji u apoteci. Postoje i narukvice za djecu koja imaju probleme za vrijeme vožnje. Ako se ipak to desi, stanite, smirite dijete, dajte mu tečnosti, pa kad mu bude bolje, ponovno krenite.

Izvor: Klokanica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply