Perić pozvao Vladu da ispuni obećanje i omogući besplatne knjige

knjige1Pozitivna Crna Gora zatražila je od čelnih ljudi Vlade i Ministarstva prosvjete da poštuju obećanja koja su dali, i omogući besplatne udžbenike za osnovce pokazujući time brigu prema toj populaciji i velikom broju roditelja kojima kupovina nerijetko skupih knjiga predstavlja veliki problem.

Tekstom Nacrta izmjena Zakona o opštem obrazovanju je bilo predviđeno da su učenici osnovne škole dobijaju udžbenike besplatno i na kraju školske godine ih vraćaju školama, za šta bi ove godine trebalo da bude obezbijeđeno 5,136 miliona eura, a mogli bi se koristiti najmanje od 3 do pet godina. Taj član je u Predlogu izmjena Zakona izbrisan.

Poslanik Pozitivne, Srđan Perić smatra da je, nakon što su Vlada i resorno Ministarstvo najavljivali, odnosno javno predlagali da novim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju osnovci imaju pravo na besplatne udžbenike, a onda i povukli taj predlog, samo izvršen marketinški zadatak.

“Nedopustivo je da Vlada želi da plaća dugove omiljenog strateškog partnera od čak 61 milion eura na način što će pored toga što je zakinula trudnice i invalidna lica, što je zamrznula penzije i povećala poreze na zarade i podigla PDV, sada novac prikupljati i time što osnovci ipak neće imati besplatne udžbenike”, kazao je Perić CDM-u.

Prema njegovim riječima,  DPS-SDP koalicija mora da pokaže elementaran sluh za najosjetljivije kategorije stanovništva.

On kaže da bi valjalo da vladajuća ljevičarska koalicija objasni zašto bježi od progresivnog oporezivanja u svim oblastima, a koje u suštini znači da oni koji imaju više plaćaju i više poreza i umjesto toga Vlada štedi na osnovcima.

„Tako će i ovog septembra roditelji biti stavljeni u nezavidnu situaciju jer će kupovati udžbenike po cijenama iznad ekonomskog rezone. Ako Vlada neće da dozvoli da osnovci ostvare pravo na besplatne udžebnike, naredno pitanje je ko utvrđuje tako visoke cijene udžbenika i zašto oni nisu u značajnoj mjeri subveniconisani”, istakao je on.

Besplatne udžbenike u osnovnom obrazovanju predložilo je udruženje Roditelji, čija je to bio glavni predlog u Radnoj grupi koja je pripremala izmjene Zakona o opštem obrazovanju. Posebnim članom je bilo predviđeno da su učenici obavezni da čuvaju udžbenike koje dobiju besplatno i na kraju godine ih neoštećene vrate školi. U slučaju da ih ne vrate učenici ne bi mogli preuzeti udžbenike za naredni razed. Ako bi izgubili ili značajno uništili udžbenik roditelj, odnosno staratelj učenika bi bio dužan da nabavi udžebenik i vrati ili da nadoknadi štetu školi u visini cijene koštanja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply