I očevi mogu ostati uz djecu tokom liječenja

PIŠE: Gordana Popović

djecija bolnicaU Institutu za bolesti djece uobičajeno je da pored mališana ostaju majke, ali sa djetetom, kako kažu u toj zdravstvenoj ustanovi, može ostati i otac, ukoliko je to neophodno.

Portalu Roditelji nedavno se obratio otac jednog djeteta, navodeći da su mu u Institutu kazali da u Dječijoj bolnici očevi ne mogu da ostanu sa djecom, nego samo majke.

Direktor Instituta Danojla Dakić kazala je portalu Roditelji.me da je uobičajeno da pored djece u toku hospitalizacije ostaju majke.

Ona smatra da nije potrebno naročito objašnjavati zašto je to tako, s obzirom na to da majke doje djecu, i da su one na porodiljskim bolovanjima.

„Na pedijatriji A prostori za djecu su odvojeni staklom, tako da majkama koje doje nije prijatno da u susjednom boksu bude njoj strani muškarac. Ipak, nije tačno da u Institutu očevi ne mogu da ostanu pored svoje bolesne djece kada je to neophodno“, kazala je Dakić.

Na pitanje u kojim slučajevima je dozvoljeno da roditelj boravi sa djetetom u bolnici, ona je kazala da pored djece do tri godine starosti roditelj obavezno ostaje uz svoje, a da pored veće djece roditelji ostaju kad za to postoje medicinske indikacije, i uvijek kad ima potrebe i prostoraza za to .

Dakić je kazala da problem Instituta nijesu roditelji djece, već članovi šire porodice i komšije koji po svaku cijenu žele učestvovati u njihovom liječenju.

„Valjda je to tradicija ove sredine. Nadamo se da će novi Pravilnik o kućnom redu Kliničkog centra Crne Gore riješiti i ove probleme, jer će roditelji dobiti identifikcione kartice pomoću kojih će moći da uđu u Institut za bolesti djece“, dodala je ona.

Dakić nije mogla da precizira koliko godišnje na Institutu imaju zahtjeva da sa djetetom tokom hospitalizacije ostaje otac.

„Ne znam tačno koliko slučajeva godišnje imamo zahtjev da otac ostane pored djeteta, ali svakako nije često. U tim slučajevima zahtjev ispoštujemo“, navela je ona.

Na pitanje šta se dešava u situaciji kada roditelj nije u mogućnosti da ostane sa djetetom, ili kad dijete nema majku i oca, Dakić je kazala da Institut za bolesti djece ima preko 200 medicinskih setrara koje brinu o bolesnoj djeci.

Tako da se i u slučajevima kad  roditelji ne mogu biti uz dijete, proces liječenja i njege odvija kao da su roditelji pored djeteta. Osoblje Instituza za bolesti djece ima puno razumijevanja za specifičnosti pojedinih porodica, pa nam se dešavalo da pored djeteta nekad bude baka ili neki drugi član porodice“, pojasnila je Dakić.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply