Od večeras Kotorski festival pozorišta za djecu

festivalKotorski festival pozorišta za djecu počinje danas izvođenjem predstave Baba Jaga rađenoj u koprodukciji italijanskih teatara TPO iz Prata i Teatro Metastasio Stabile Della Toscana, na Trgu Sv.Tripuna u 21 sat i 30 minuta.

Od danas do 10. jula 21. Kotorski festival pozorišta za djecu imaće 96 premijernih programa na preko 50 lokacija od čega je 16 profesionalnih pozorišnih predstava u Glavnom programu i 71 prateći koji će biti realizovan kroz  dječije scensko stvaralaštvo, na sceni za mlade, off – program, zabavno – književni, likovni, muzički, edukativno – teorijski, 9 animacionih i preko 80 repriznih programa.

Učesnici dolaze iz 22 zemlje (Portugal, Španija, Poljska, Velika Britanija, Italija, Francuska, Bugarska, Austrija, Njemačka, Švedska, Ukrajina, Rusija, Ukrajina, Kina, SAD, Japan, Makedonija, Slovenija, BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora) od kojih je 350 profesionalaca iz 25 pozorišta, kao i 10 amaterskih pozorišta i preko 25 organizacija, škola, studija, što je više od hiljadu djece i mladih umjetnika.

Direktor Festivala Petar Pejaković rekao je da je ove godine za glavni program je stiglo 250 prijava profesionalnih pozorišta iz cijelog svijeta, što dovoljno govori koliko su i Kotorski festival i Kotor privlačni i prepoznati u svijetu.

Prvi put na Festivalu će biti organizovan i Konkurs za najbolji crnogorski dramski tekst za djecu i mlade koji je trenutno u fazi žiriranja, kao i radionice za profesionalce koje se bave djecom u različitim umjetničkim oblastima.

U glavnom programu, nastupice nikšićko lutkarsko pozorište Šćućkin sa predstavom Crvenkapa, zatim Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom Pinokio, kompanija Pep Bou iz Barselone sa predstavom Klik, Kukuriku priče iz njemačkog grada Bergatrojte, Planeta Fudbal teatra Lalek Guliver iz Varšave, Mini teatar iz Ljubljane igraće Snežanu, a Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja Žabara.

Slike mog svijeta predstava je Art-centra Hleba i igara iz Stare Pazove, Prolaz portugalskog PIA teatra iz Pinjal Nuova, Maša i medvjed moskovskog oblasnog teatra Kukol. Čudesni svijet brojeva dolazi iz zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica, Vjetar iz Bolonje rađen u saradnji sa The Egg Theatre Royal iz Bata u Engleskoj, Pipi duga čarapa iz Teatra za djecu i omladinu iz Skopje, Bajka o vitezu bez konja iz novosadskog Pozorišta mladih, a Pozorištance Puž stiže sa predstavom Princeza u zamku duhova.

Nagrade dječjeg žirija i žirija grada biće dodjeljene na zatvaranju Kotorskog festivala pozorišta za djecu 10. jula u 21 sat i 30 minuta na Trgu od oružja.

Svakog dana biće organizovani i razgovori o predstavama Da te pitam, da me pitaš, likovni programi i instalacije po gradu, umjetničke radionice za djecu i mlade i to vitraža, maski, modelovanja, glume, stripa i filmska radionica.

Najavljene su i radionice za edukaciju djece i roditelja, savremenog plesa, evropski modeli produkcije pozorišta za djecu, za gudačke instrumente i savremena dramaturgija za djecu i mlade.

Detaljan program možete pronaći na linku www.kotorskifestival.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply