Vlada odlučila da udžbenici ipak ne treba da budu besplatni

akcija udzbeniciUdruženje Roditelji zapanjeno je odlukom Vlade Crne Gore da ne dozvoli da u Predlog zakona o osnovnom obrazovanju bude uvrštena odredba o besplatnim udžbenicima u toku osnovnog obrazovanja.

U Udruženju su, kako kažu dodatno revoltirani jer je Vlada takvu odluku donijela u četvrtak, istog dana kada je usvojila predlog rebalansa državnog budžeta, odnosno njegovo povećanje za najmanje 160 miliona eura koliko je javnost do sada uspjela da sazna da će iznositi.

“Ne treba da podsjećamo i ponavljamo zbog čega je rebalans predložen i za čije spašavanje, kao ni kolika je razlika između nekoliko stotina miliona eura i 5,136 miliona eura koliko je iznos koji bi trebalo odvojiti za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika osnovcima koji bi se mogli koristiti najmanje od tri do pet godina”, navodi se u saopštenju.

Udruženje Roditelji učestvovalo je u Radnoj grupi koja je pripremala izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju kao i Zakona o osnovnom obrazovanju. Glavni predlog, sugestija i zahtjev Udruženja, kada je u pitanju Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju, odnosio se upravo na omogućavanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Tekstom Nacrta je bilo predviđeno da su učenici obavezni da čuvaju udžbenike koje dobiju besplatno i na kraju godine ih neoštećene vrate školi. U slučaju da ih ne vrate učenici ne bi mogli preuzeti udžbenike za naredni razed. Ako bi izgubili ili značajno uništili udžbenik, roditelj, odnosno staratelj učenika bi bio dužan da nabavi udžbenik i vrati ili da nadoknadi štetu školi u visini tržišne cijene oštećenog udžbenika. Način korišćenja, čuvanja, distribucije, rokove korišćenja i preraspodjelu uđžbenika između škola trebalo je da propiše Ministarstvo prosvjete.

To je posljednja verzija teksta izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koju je udruženje Roditelji, kako navode, vidjelo, a s predlozima izmjena su se  upoznali danas, nakon objavljivanja usvojenog materijala na sjednici Vlade održanoj u četvrtak.

Nije im objašnjeno zbog čega je izbrisan član koji je definisao mogućnost besplatnih udžbenika, mada pretpostavljaju da je zaključeno da novca za te svrhe nema.

“Roditelji u Crnoj Gori zbog takve odluke neće imati mogućnost da u septembru, koji se očekuje da će biti najkompleksniji za porodične budžete u posljednjih nekoliko decenija, dobiju od države podršku, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da su njeni poreski obveznici i građani bez kojih ona ne bi ni mogla da funksioniše. Moramo da priznamo da je izuzetno teško prihvatiti ovakvo nerazumijevanje Vlade i zbog toga što već nekoliko mjeseci donosi „mjere štednje“ koje život porodice u Crnoj Gori dovodi do granice izdržljivosti”, kaže se u saoptenju udruženja Roditelji.

Oni podsjećaju da je Ustavom Crne Gore osnovno obrazovanje definisano kao besplatno, ali i na činjenicu da je nekoliko nevladinih organizacija tražilo i predlagalo izmjene zakona u skladu sa tim. Ništa od toga nije uticalo na Vladu da udžbenike učini besplatnim i da makar na taj način u određenoj mjeri rastereti preopterećeni kućni budžet prosječne crnogorske porodice, navode roditelji.

Udruženje Roditelji je obavijestilo roditelje i da nijedan od njihovih predloga koji se odnosio na izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju nije prihvaćen na sjednici Radne grupe, a predviđali su, između ostalog, uvođenje kao obaveznog produženog boravka u svim školama u Crnoj Gori.

“Na osnovu svega jedino možemo da zaključimo da briga države Crne Gore za porodicu ne postoji i da roditelji ne mogu očekivati ni razmijevanje ni podršku, kako finansijsku tako ni onu koja im može pomoći u organizovanju svog porodičnog i profesionalnog života”, ocijenilo je udruženje Roditelji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply