Razvoj stopala

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

happy-feet-childrenNakon rođenja, dječije stopalo je djelimično okrenuto prema spolja, zbog položaja nogu novorođenčeta.

Tokom prvih 12 mjeseci,odnosno dok dijete ne počne da stoji i hoda, sa tabanske strane stopala se ne vidi unutrašnji svod. Tek po uspravljanju, odnosno tek pošto dijete prohoda, dolazi do formiranja svoda stopala. Inače, u prvim danima prohodavanja, dijete hoda „raširenih nogu“ zbog održavanja ravnoteže, uz blago izražen oslonac na unutrašnjoj strani stopala.

Sa „učvršćivanjem“ hoda, stopalo se postavlja u pravilan položaj. Gledano sa tabanske strane, bebino stopalo je ravno – zbog postojanja masnog jastučeta. To je dakle, fiziološka pojava.

Zahvaljujući stajanju i hodu dolazi do postepenog formiranja unutrašnjeg svoda stopala – koji se najprije vidi samo kada dijete sjedi ili leži, ali kada stoji – svod se još ne vidi.

Za vrijeme faze razvoja svoda, izuzetno je važno da dijete nosi odgovarajuću obuću, čak i kada je u pitanju pravilno formirano stopalo:

– dovoljno duboku, koja skočni zglob drži u pravilnom položaju;

– sa lako savitljivim đonom;

– prednji dio cipele je širok – da bi za sve prste bilo mjesta,tj.da bi mogli da se rašire u cipeli;

– uložak je od mekšeg materijala, a njegova uloga je potpora unutrašnjeg svoda;

– dio oko pete mora dobro da prijanja uz nju i da bude ojačan – kako bi je držao na mjestu pri stajanju i hodu;

– cipela treba da bude od prirodnih materijala.

Od druge godine,“naznake“ unutrašnjeg svoda mogu da se vide i pri stajanju. Peta je u neutralnom položaju, odnosno, direktno se nastavlja na kosti potkoljenice, gledano sa zadnje strane.

U trećoj godini,unutrašnji svod je razvijen i vidi se, kako pri sjedenju, tako i dok dijete stoji, ali se spoljašnji svod i dalje ne vidi. Pete su još u neutralnom položaju.Prsti su pravi,međusobno postavljeni paralelno.Prilikom stajanja, težina je podjednako raspoređena po cijeloj površini dodira stopala i poda. Stopalo ovako izgleda sve do desete godine.

Kada dijete napuni deset godina, formira se spoljašnji svod stopala. Oslonac je podjednako raspoređen na petu i prednji dio stopala.

Sa 14 godina – kod djevojčica i 16 godina kod dječaka, završava se razvoj stopala. U tom periodu, kada se stopalo pogleda sa strane, i to njegov unutrašnji dio,v idjeće se dobro formiran unutrašnji svod, čiji je vrh na spoju zadnje i srednje trećine stopala.

Zanimljivo je da ženska stopala tokom trudnoće i dalje dobijaju na veličini.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply