Neprijatan miris kod dvogodišnjakinje

kupanjePitanje od Jasmine:

Imam ćerku od 2 godine kod koje sam prije 3 ili 4 mjeseca primjetila da ima neprijatan miris ispoh pazuha. Pripisivala sam to znojenju tokom spavanju u vreći kad su bili hladniji dani, jer nismo mogli ujutro da je tuširamo prije vrtića da ne prehladi. Sada kako su došli topliji dani,tuširamo/kupamo je minimum dva puta u toku dana i opet se osjeća neprijatan miris. Čak kada je kupam, moram dječijim sapunom po 3,4 puta ispoh pazuha da trljam i ispiram. Kupka je previše blaga i ne može kao sapun da djeluje. Odmah poslije kupanja je sve u redu, ali već nakon dva sata ponovo se osjeća kao da je nisam tri dana tuširala. Ne znam da li ima pomoći oko toga. Niko od prijatelja koji imaju djecu istog uzrasta nisu vjerovali i nemaju ovaj problem. Molim Vas da mi date neki savjet.

Odgovor od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

Predlažem dva rješenja, a Vi izaberite ono koje Vam više odgovara. Ili koristite neki bebi puder, stavljajte ga na čistu, opranu I osušenu kožu, ili možda Rol on firme Sebamed koji je sasvim blag, bez ikakvog mirisa I sprječava neprijatne mirise koji se razvijaju tokom znojenja. Naravno da ostaje redovna higijena.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. draganar

    Jasmina, moja starija curica ima taj problem od 4-te godine.
    Pitala sam dva tri pedijatra šta može biti uzrok tako jakom mirisu i rečeno mi je da je kod neke djece miris blaži ili jači, a neka ga uopšte nemaju. Savjetovano mi je da koristimo neki blaži stik kako bi se ta nelagodnost svela na najmanju moguću mjeru.
    Ja sam malo pretraživala po netu i našla par stranih sajtova gdje su majke pisale da su riješile problem tek kada su djeci iz ishrane izbacile mlijeko i mliječne proizvode.
    Inače, tek kada se kod djece jave još neki simptomi, poput pojačane maljavosti ili slično, ide se sa hormonskim analizama i daljim pretragama.

Leave a Reply