Kada se milo jagnje pretvori u tvrdoglavog đavolčića?

http://www.dreamstime.com/-image3182417Svako dijete je mali individualac, ali ma koliko bili posebni, svi imaju istu crtu – u najgorem mogućem trenutku napraviće najgoru moguću stvar.

Od prve godine života djeca istražuju granice, i iako su mnogi roditelji zabrinuti zbog toga, to je normalno ponašanje. To je znak da djeca polako poimaju svijet oko sebe i određuju što je dobro, a što loše. U takvoj situaciji jedino što možete je biti mirni i nježno ih gurnuti na pravi put.

BACAJ/GURNI/GRIZI

Uživate u kafi s prijateljicama i pogled vam skrene na vašeg malog anđela koji stoji s plastičnim čekićem iznad glave drugog djeteta…

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Nemojte odmah misliti da je vaše dijete nasilno i zlonamjerno – to je jednostavno njegov način komunikacije s drugim djetetom koje mu je zauzelo teritoriju. Djeca ne razumiju da udaranje i guranje boli, zato svojem djetetu morate pomoći da to shvati. Spustite se pored njega i recite: Bacanje i guranje boli. Nemoj to više da radiš!

Možda vas neće odmah razumjeti, ali ako mu nekoliko puta ponovite, poruka će sigurno doprijeti do njega. Kada ga vidite da se mirno igra, ne zaboravite ga pohvaliti. Tako će zapamtiti da je pozitivno biti dobar, a vi se nakon toga možete vratiti kafi.

TO JE MOJE!

Igranje s drugom djecom čini se kao odlična ideja… sve dok mali gost ne uzme omiljenu igračku vašeg djeteta i odjednom se vrata pakla otvore.

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Stručnjaci tvrde da je sasvim normalno što dijete odbija da dijeli stvari. Na kraju, što ono ima od toga? Pomognite mu da shvati da je dijeljenje lijep čin, ali ako to ne upali, tehnike odvlačenja pažnje sigurno hoće. Dok se gost igra s njegovim vozićem, vi ga zabavljajte drugom igračkom.

MALI KRADLJIVAC

Na pola puta do kuće spustili ste pogled u kolica i pogledali zašto je vaše dijete neobično ćutljivo, mirno i tiho. Kad tamo – šok! Očigledno je da je i vaše dijete obavljalo paralelnu kupovinu s vama. Što ćete učiniti?

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Djeca ne razumiju pojam novca, pa tehnički ono nije učinilo ništa loše. Samo je oponašalo vas u kupovini. Nježno mu objasnite da stvari koje je uzeo ne pripadaju vama i da ih morate vratiti. Vratite stvari trgovcu i pohvalite poslije svoje dijete što je vratilo ukradene stvari. Lik kasirke podsjetiće ga da takve stvari ne smije raditi. Pokušajte i kod kuće igrati trgovine kako bi vaše dijete usvojilo pojam novca i plaćanja.

STUB SRAMA

Vrištanje u trgovini, valjanje po podu u banci, provale bijesa u mirnom restoranu… Ništa nije toliko ponižavajuće i sramno kao predstava koju vam je priredilo vaše dijete. Zbog znatiželjnih pogleda sa strane poželjećete da se zemlja pod vama otvori.

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Djeca vrlo brzo uče, ali imaju ograničen rječnik, zbog toga često ne mogu iskazati što ih čini nervoznima. Najprije se trebate pobrinuti za djetetovu sigurnost: udaljite ga od saobraćaja ili površina od koje bi mogao lupiti glavom.

Nemojte mu držati pridike, već ga zagrlite i smirite. Ako vrištanje ne prestane, iznesite ga napolje neka se izvrišti do kraja. Da, mnogi će ljudi buljiti u vas, ali ostanite mirni i niko neće misliti da ste loš roditelj.

OPSESIJA SOPSTVENIM IZLUČEVINAMA

Skidanje gaća u trgovini, razmazivanje kake po zidu, mokrenje u pješčaniku…

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Ako vaš mališan radi upravo ove stvari, znači da je u fazi upoznavanja sa sopstvenim tijelom, zato nemojte s tim vezati nikakva negativna značenja. Nemojte se zgražavati, nego mu objasnite da se gaće ne spuštaju u javnosti i skrenite mu pažnju na nešto drugo. Ako ne dobije vašu reakciju, uskoro će izgubiti zanimanje za skidanjem i naučiti kada i gdje je prihvatljivo biti gol i ići u toalet.

NEUGODNA PITANJA U JAVNOSTI

Zašto je ova gospođa debela, mama? Zašto Marko nema tatu? Zašto je ovaj čovjek u invalidskim kolicima? Pitanja je bezbroj …

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Ova pitanja su neugodna, ali vaše dijete nije svjesno toga – ono je samo prirodno znatiželjno, što je dobar znak. Nemojte ga ćutkati, nego mu iskreno odgovorite. Možete mu reći: Svako je drugačiji. Tako ćete mu usaditi misao da je svaki čovjek jedinstven i jednako vrijedan.

Izvor: Mama&beba

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply