Osjećajna duša – dijete Rak (22. jun – 22. jul)

beba raklRak je znak koji se povezuje sa odnosom majka-dijete, i bebe Rakovi su snažno povezane sa majčinskom energijom. Ovo se takođe može protumačiti i kao potreba za njegovanjem. Nije važno ko je njihov glavni njegovatelj ova djeca će vjerovatno biti „zakačena“ za tu osobu i njen kuk.

Vaša ćerka ili sin Rak najbolje se osjećaju kod kuće, okruženi porodicom i ljubimcima, u poznatom okruženju, sa poznatim zvucima i mirisima. Ako je životni stil vaše porodice više avanturistički, vašem djetetu Raku će trebati nešto poput utočišta– možda neko omiljeno meko ćebence ili za njega neprocjenjivo važna plišana igračka.

Tradicija, rituali i rutina takođe prijaju vašem djetetu rođenom u znaku Raka, pa je zbog toga veoma važno da redovno imate zajedničke porodične obroke i da na primjer, precizirate rutinu kupanja i pripremanja za spavanje. Djeca Rakovi su po prirodi oprezni i osjetljivi i haotične, bučne situacije im niksko ne odgovaraju. Najvjerovatnije će izabrati mirno prijepodne u toku kojeg će sa vama peći kolače, nego dan provesti u zabavnom parku ili igralištu.

Dajte vašem Raku malu biljku ili kućnog ljubimca da se o njima brine, i znaće šta da radi gotovo instinktivno. Briga i njegovateljstvo je u prirordi Rakova, pa se nemojte iznenaditi ako vaše dijete svako malo kući dovodi psa kojeg je pronašlo na ulici. Vaša obaveza kao roditelja je da upostavite temelje stabilne porodice, i pružite im puno ljubavi i posvećenosti, jer je emotivna sigurnost jedna od osnovnih potreba Rakova.

Obezbijedite im privatnost. Djeca Rakovi su više emocionalna i osjetliva nego ostala,i kada se osječaju ugroženo pobjeći će u svoja mala skrovišta dok život ne postane siguran ponovo. Dopustite im da se sami zaštite kako oni znaju i žele, a onda ih polako ohrabrite da govore o svojim osjećanjima.

Znakom vlada uvijek promjenljivi Mjeses, pa ova djeca mogu biti ćudljiva i mogu puno plakati kao bebe. S obzirom da Mjesec vlada u predjelu grudi, prestanak dojenja može biti izazovan za male Rakove i njihove majke. Ova osjetljiva djeca su „emotivni kradljivci“ i vole da stavljaju u usta stvari kada se osjećaju uznemireno i na nepoznatom terenu. Porodici posvećeni, mogu se lako postidjeti kada su nepoznate osobe u njihovom okruženju.

Budite spremni da će veoma lako zaplakati i vrištati ako neko ko im nije poznat pokuša da ih uzme u naručje. U školi ili javnosti, lijepo se ponašaju i vole da se oblače sa stilom, čak i kao predškolci.

Vrijeme za igru

  • Rak je znak majke i djeca rođena u ovom znaku vole da se igraju sa lutkama, plišanim igračkama, o kojima će se brinuti. Takođe obožavaju životinje, ali se postarajte da izaberete vrstu ili rasu koja voli da se mazi sa decom.
  • Objedovanje je omiljena razonoda Rakova.Vole da pomažu u kuhinji, pa i svaku aktivnost poput postavljanja stola, pranja suđa ili pripremanja hrane mogu lako pretvoriti u igru.
  • Zamišljeni i umjetnički Rakovi vole crtanje, slikanje, i pravljenje kolaža. Slikovnice su idealne da im pomogunu da čitaju.
  • Dozvlite im da urede svoju sobu. Napravite komforan, prijatan kutak u sobi koji će pomoći Rakovom osjećaju sigurnosti.Možete otkriti dizajnera enterijera u vašem malom Raku.
  • Omogućite im da budu sami. Ovom znaku trebaju sklonište i kutak za odmor kako bi ostali fokusarani.Ako mali Rak nije raspoložen da se igra sa drugom djecom, nemojte potencirati to pitanje.

Savjeti za roditelje

Miran i stabilan porodični život su polazna osnova i izuzetno važni za ovaj znak i njegovu emotivnu sigurnost. Porodične svađe utiču na njih i destabilizuju ih više od bilo čega. Izbjegavajte da vičete pred njima pod cijenu svega. Mogu kriviti sebe i preuzeti majčinu/ očevu ulogu, propuštajući sopstveno djetinjstvo.

*Ne forsirajte ih da budu prijatelji sa ljudima dok ne budu imali dovoljno vremena da se sa njima zbliže. Rakovi su po prirodi veoma stidljivi i povučeni pred strancima. Socijalizujte ih sa drugom djecom što ranije kako ne bi razvili usamljenost. Jednom kada pronađu svoje mjesto najčešće postaju vođe među svojim vršnjacima.

Pratite njhovo „šefovanje“. Sa drugom djecom, Rakovi mogu preuzeti stereotipnu majčinsku ulogu. Ovo je često odbrambeni mehanizam koji koriste da bi se izborili sa svojom stidljivošću. Ohrabrujte ih da budu timski igrači i da se dogovaraju sa drugom djecom da ne biste morali da izlazite na kraj sa nasiljem.

*Nemojte pretpostavljati da im ništa ne nedostaje zato što ništa ne traže ili su tihi. Rakovi imaju kompleks dobrog deteta i možda neće iskazati svoje potrebe. Kao rezultata toga mogu zadržavati svoju ljutnju što može imati posljedice u tinejdžerskim danima. Porazgovarate sa njima redovno koristeći model konverzacije jedan na jedan.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply