Spermogram – prvi korak u liječenju muške neplodnosti

spermogram

O uzrocima neplodnosti kod muškaraca znatno se manje govori i još se smatra da je to ženski problem. Statistike pokazuju da se sve više suočavamo s muškim faktorom kao uzrokom neplodnosti. Među neplodnim parovima upravo je svaki treći muškarac taj koji je uzrok problemima oko začeća.

Medicina je razvila vrlo uspješne metode liječenja i teških oblika muške neplodnosti, kojima se bave specijalisti androlozi. Procjena plodnosti muškarca radi se uzimanjem uzorka sjemena (spermograma).

Anamneze pokazuju da su česti uzroci neplodnosti kod muškaraca alkohol, droge, zloupotreba raznih lijekova, toksini kojima su izloženi (pesticidi, olovo…) pušenje, bubrežne bolesti ili hormonalni problemi. Uzimanje nekih medikamenata može uticati na kvalitet sperme, baš kao i liječenja u vidu zračenja ili hemoterapije u slučajevima obolijevanja od raka. I starost takođe ima važnu ulogu kada je riječ o plodnosti muškarca.

Neplodnost više nije bauk pa je liječenje sve učinkovitije. Zavisno od dijagnoze i anamneze para, s ljekarima se dogovara metoda liječenja, hormonalna, mehanička ili kombinovana. Intervencije poput IVF-a (in vitro fertilizacije), ali i sve druge metode koje spadaju pod ART – assisted reproductive techniques – učinkovite su kada je riječ o mlađim ženama.

U liječenju muške neplodnosti takođe ima učinkovitih metoda. Prvi korak je spermogram ili analiza sjemene tečnosti muškarca. Riječ je o rutinskoj pretrazi i prvom koraku u ispitivanju plodnosti muškog partnera u vezi bez djece. S tom informacijom lijekar koji vodi par, ili samo muškarca, dobija prvi uvid i osnovu za posmatranje slučaja.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation) definisala je nakon godina istraživanja i statistika iz cijelog svijeta granicu urednog spermograma. Ona iznosi 20 miliona spermatozoida /ml od kojih se najmanje 40 odsto progresivno kreće i više od 30 odsto je morfološki pravilnog izgleda.

Biopsija testisa je pretraga kojom se definiša stanje spermogeneze, ali i dobija tkivo za eventualnu izolaciju spermatozoida potrebnih za neku od metoda potpomognute reprodukcije.

Koncentracija spermatozoida kod prosječnog muškarca iz godine u godinu pada za oko 2, 6 odsto, a razlog tome je zagađenje okoline. Razloga i dokaza ima bezbroj, od vazduha pa do hrane koja je genetski modifikovana i prepuna hormona. Jedan od primjera je soja koja ne smeta ženama, ali kod muškaraca izaziva kontraindikacije.

Izvor: Klokanica.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply