Jesu li očevi ležerniji u vaspitavanju djece?

otac sa djecomMame, da li vam se ikada desilo da vaše dijete počne iznenada da plače i histeriše, a vi ne znate zbog čega, ni kako da ga smirite? A onda uskoči tata, počne da se šali sa djetetom i smiri situaciju za nekoliko sekundi?

Prije nego što ga optužite da je neozbiljan, razmislite da li njegove metode mogu nekada da budu i bolje od vaših.

Stručnjaci smatraju da mame nisu toliko opuštene zato što ih svi smatraju “krivim” za sve što se njihovoj djeci dešava. Osim toga, ponekad su sklone i da svoju djecu porede sa drugom djecom.

Mame su ponekad sklone i tome da previše obraćaju pažnju na detalje, kao npr. kako je dijete obučeno, da li se sve boje slažu… Tatama će, naprotiv, jedino važno biti da li je djetetu toplo i udobno.

To što je njegov način vaspitavanja ležerniji, što ponekad prija djetetu ili ga umiri, ne znači da i vi treba da oponašate potpuno njegove metode. Cijenite to što imate različite pristupe, jer će to dati vašem djetetu više opcija.

Iako se ponekad uplašite da je vaše dijete u opasnosti dok se igra sa tatom, pokušajte da vjerujete njegovim metodama.

Tate dozvoljavaju djeci da više rizikuju, dok mame, nekad i previše izražavaju brigu da dijete ne padne ili se ne povrijedi. Naravno, ne treba da pustite dijete da se igra noževima, na primjer, ali malo rizika ponekad doprinijeće tome da ono počne i samo da pazi kuda ide, da ne padne ili da se ne udari.

Psiholozi kažu da ako djeca ne iskuse neku pomalo rizičnu fizičku aktivnost, moguće je da će postati pretjerano obazriva i da neće imati želju da probaju nove stvari.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply