Emocionalno i fizičko zlostavljanje najčešće negativno iskustvo

domestic nasiljeNajčešća disfunkcionalnost u porodici u Crnoj Gori je nasilje nad majkom, a najčešća negativna iskustva studenata u djetinjstvu bila su emocionalno i fizičko zlostavljanje i zanemarivanje, pokazalo je istraživanje o toj temi Instituta za javno zdravlje.

U ispitivanju je učestvovalo 1,6 hiljada studenata Univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica, a sprovedno je od oktobra do decembra prošle godine.

Direktorica Centra za za razvoj zdravstvenog sistema u Institutu Nataša Terzić saopštila je da je preko trećina muškaraca odgovorila da su u djetinstvu pretrpjeli emotivno zlostavljanje, dok je procentat među studentkinjama koje su imale ovaj problem 27,5 odsto.

Nakon emocionalnog, zastupljeno je fizičko zlostavljanje sa kojim se suočilo 24,8 odsto muškaraca i 23,8 odsto ispitanika ženskog pola.

Terzić je istakla da je procenat studentkinja koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje 1,5. Ona je objasnila da taj podatak ne treba uzimati kao prezican s obzirom da je crnogorsko društvo zatvoreno i da ispitanice vjerovatno nisu mogle da odgovore na to pitanje.

Kao jedan od oblika zlostavljanja ispitanici su navodili i emocionalno zanemarivanje, a istraživanje je pokazalo se sa njim srelo 37,7 odsto muškaraca, i 18,1 odsto djevojaka.
Fizičko zanemarivanje kao oblik zlostavljanja izabralo je 23,9 odsto muškaraca i 14,4 djevojaka.

“Nizak nivo obrazovanja roditelja, naročito oca, daje veći rizik da će doći fizičkog i emocionalnog zlostavljanja. Ukoliko su majka ili otac nezaposleni, veća je vjerovatnoća da će doći do fizičkog zapostavljanja”, ocijenila je Terzić.

Ona je kazala da je 13,1 odsto ispitanih pretrpjelo zlostavljanje četiri ili više puta, što je okarakterisala velikim procentom.

Najčešća disfunkcionalnost u porodici u Crnoj Gori je, prema rezultatima istraživanja, nasilje nad majkom i taj problem je navelo 24 odsto ispitanika.

“Slijedi zloupotreba alkohola – 11,9 odsto ispitanika, razvod ili razdvojenost roditelja 10,6 i činjenica da je neko od članova porodice u zatvoru, što je navelo 7,8 odsto studenata”, rekla je Terzić.

Kada je riječ o ponašanju rizičnom po zdravlje, istraživanje je pokazalo da je 38,8 ispitanika imalo seksualne odnose prije 16. godine.

Terzić je saopštila da je 720 ispitanika reklo da su imali seksualne odnose, a da je od tog broja 40,7 odsto imalo više od tri partnera.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je na predstavljanju izvještaja da zlostavljanje djece ugrožava normalan razvoj pojedinca i da da dovodi do smrtnih slučajeva.

“Problem nasilja se često vezuje uz sigurnosni i pravosudni sistem. Sa razvojem i angažmanom stručnjaka koji rade u javnom zdravstvu, došlo se do saznanja da mnogo širi pristup mora biti preuzet u borbi protiv nasilja”, rekao je on.

Prema riječima Radunovića, nasilje nad djecom se često objašnjava kao disciplinovanje djece i da se tretira kao privatna stvar unutar porodice.

“Nasilje ima presudan uticaj na psihički razvoj djeteta posebno kada dolazi od bliskih osoba. Roditelji često ni sami ne znaju kako bi nadomijestili takve oblike disciplinovanja”, rekao je on.

Direktor Instituta Boban Mugoša smatra da je nasilje nad djecom jedan od značajnih problema koji se mora riješiti sistematski.

On je podsjetio da je crnogorsko društvo konzervativno zbog čega su potrebni veliki napori da se problem nasilja nad djecom riješio.

Program menadžer Prevencije nasilja i povreda, regionalne saradnje SZO Dineš Seti/Dinesh Stthi/ kazao je da je učestalost neodgovarajućeg postupanja prema djeci neprihvatljio visok u Evropi.

“Prema pojedinim istraživanjima i studijama pojava seksualnog zlostavljanja prema djeci i ženama je velika”, naveo je Seti.

On je ocijenio da ukoliko se ne učini ništa po pitanju smanjenja negativnog postupanja prema djeci, ono će se neprekidni ponavljati, kao I da mora postojati adekvatna zakonska regulativa.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply