Pravilna ishrana tokom ljeta

PIŠE: Dušanka Vujović, viši nutricionista-dijetetičar, stručni saradnik u poliklinici Rezidencija zdravlja – Kerber

voce u srcuStiže nam ljeto…a kilogrami koje smo prikupili u zimskim danima,dolaze do izražaja.Krenite odmah na rješavanje tog problema, jer gojaznost nije samo estetski problem, već i zdravstveni.

Osnovne karaketeristike ljetnje ishrane

Kalorijsku vrijednost dnevnog obroka potrebno je korigovati prema temperaturi okoline. Naša energetska dnevna potreba u ljetnjim mjesecima je oko 20 % manja u odnosu na tablične standarde ili ishranu u zimskim mjesecima.

Tako nam je ljeti na +30C, dnevni kalorijski unos 1600 kcal ako su nam standardne preporuke 2000 kcal na dan ili 2400 kcal za osobe kojima su preporuke 3000 kcal.

Ovo nazivamo korekcijom po osnovi prilagođavanja godišnjeg doba.

Zbog smanjene energetske dnevne potrebe ljeti nam manje prija tzv “teška i snažn “ hrana. Ugodnije se osjećamo uz povrće, a naročito voće koje svojim sladorom uljepšava jelovnik. Sočne lubenice, breskve ili mirišljive borovnice, jagode ne možemo konzumirati tokom cijele godine što je dovoljan motiv za opravdano uživanje iz dana u dan. Ove namirnice su nutritivno dragocjene organizmu jer osiguravaju velike količine minerala, vitamina, vode. Povrće i voće su savršen izvor vlakana…

Ljeti je potrebno pojačati brigu oko unosa vode jer su povećani izgledi za pojavu dehidracije organizma. Ali treba voditi računa HLADNA VODA je samo na prvi tren spas u ljetnim vrućinama. Velika razlika u temperaturi pića i organizma nije bezazlena. Stoga čuvajte organizam od toplotnog šoka. Vruće piće može sluznicu opeći a prehladno izazvati upalu. Pa s tim, piti vodu umjerene temperature,ne previše hladnu.

Pravilno čuvanje namirnica tokom ljeta

Ljeti su povećani izgledi za vrlo brzo kvarenje hrane zbog visokih temperatura i vlažnosti vazduha. Ukoliko primjereno kupujemo i čuvamo na pravilan način hranu činimo trajnijom, izbjegavamo opasnost intoksikacija i štedimo novac. Višak namirnica možemo odložiti u frižider, zamrznuti, ukiseliti i vakumirati. Vakuumiramo svježe namirnice ali i obroke koje želimo ponijeti na putovanje ili u prirodu. Vakumiranje čuva hranu 3 -5 puta duže.

Tako možete produžiti kvalitet-ispravnost Vaše hrane 3 do 5 puta bolje od uobičajenog čuvanja u frižideru.

TabelaCuvanjaNamirnica

Preporuka ljetnje ishrane

Ako možete, u vrijeme velikih vrućina, najbolje bi bilo da vrijeme provedete u hladu ili barem dobro zaštićeni od sunca. Pomoćiće  vam da se rashladite i pravilna ishrana.

Dan započnite s toplom čašom limunade i malo voća koje možete pomiješati i sa jogurtom.

Sa jogurtom možete konzumirati i žitarice. Za ručak, umjesto teških jela, radije se odlučite za neku laganu i osvježavajuću salatu koju možete začiniti domaćim umakom od jogurta ili maslinovim uljem i sirćetom. Zelenoj salati možete dodati i sir, ćureća prsa sa žara, ribu ili mahunarke. Dobar izbor su i biljne supe od paradajza, krastavaca…kao I supe od povrća.

Ali, iako uprkos vrućini, nikako ne možete odustati od tradicionalnog obroka sa mesom, krompirom ili tjesteninom, takva jela, se preporučuju, da radije konzumirate u ranim večernjim satima.

Leave a Reply