Crnoj Gori odobren kredit za gradnju vrtića

vrticBanka za razvoj Savjeta Evopre odobrila je Crnoj Gori kredit od 10 miliona eura za gradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih.

Na godišnjem zasijedanju Banke 17. juna, kako je obvjavljeno na njenom sajtu, Administrativni savjet je prihvatio devet kreditnih zahtjeva ukupne vrijednosti 333 miliona eura.

Vlada Crne Gore je najavila da će, ako joj bude odobren ovaj kredit, sa 10 miliona eura finansirati gradnju šest novih vrtića do 2016. godine od kojih četiri u Podgorici, jedan u Pljevljima i jedan u Ulcinju.

U odgovoru koji je udruženje Roditelji dobilo na peticiju kojom je tražilo gradnju novih vrtića u januaru je pojašnjeno da bi, ako kredit bude odobren, ova godina bila godina izrada planskih dokumenata i potrebne tenderske procedure, a da bi u narednoj godini trebalo da počne gradnja prvih vrtića iz tog projekta, i to u fazama.

Svi planirani radovi bi trebalo da budu završeni do 2016. godine.

U Podgorici je planirana izgradnja vrtića u Bloku šest, na Starom Aerodromu, u Tuzima i Zagoriču. Skupština opštine Glavnog grada prenijela je u februaru  Ministarstvu prosvjete prava raspolaganja na ukupno pet urbanističkih parcela u opštini, bez naknada, a za izgradnju javnih predškolskih ustanova i oslobila ih dažbina za komunalno opremanje.

Skupština je usvojila ove sedmice dvije odluke gradonačelnika, u kojima se navodi da se Vladi odnosno Ministarstvu prosvjete, prenosi pravo raspolaganja građevinskim zemljištem, bez naknade, radi izgradnje vrtića na parcelama na Starom Aerodromu, u Bloku 6, Zagoriču, Bloku 35-36 (u blizini Tuškog puta), i u gradskoj opštini Tuzi.

Manjak vrtića i prebukiranost karakteriše veliki broj vrtića u Crnoj Gori posebno u centralnom i južnom dijelu, dok je najizraženiji u Podgorici. U Glavnom gradu i Herceg Novom grupe su znale da premaše brojku od 40 djece.

Prema propisanim normama, u zavisnosti od uzrasta, grupa može da ima od 8 do 25 djece, a u prosjeku,prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori grupe imaju 27 mališana. Iako je određeno da radna površina po djetetu treba da bude 3 kvadratna metra za sada to nije slučaj u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Ulcinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Beranama, Plavu i Rožajama.

Za razliku od tih gradova u više od 3 kvadrata uživaju mališani iz Andrijevice, Mojkovca,Plužina, Cetinja i Budve. Najveći broj djece po grupama zabilježen je u Herceg Novom – 41, Podgorici i Tivtu po 37 i Pljevljima 31.

U Crnoj Gori je u 2012/2013. godini javne predškolske ustanove pohađalo 14.775 djece, dok u privatne ide njih 302. Ukupan obuhvat djece predškolskim obrazovanjem trenutno iznosi oko 32 odsto, a cilj države je da do 2015. godine taj procenat poveća na 40 odsto.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, 21 predškolska ustanova organizovana je u 479 vaspitnih grupa ili u 102 vaspitne jedinice, odnosno objekta.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply