Pojedine škole ipak tražile rodne listove

kokurs skoleIako je bilo najavljeno da budućim srednjoškolcima pri upisu neće trebati rodni listovi, roditelje je dočekalo neprijatno iznenađenje. Naime, uprkos javnom obavještenju ministarstava unutrašnjih poslova i prosvjete, mnoge škole su ipak prilikom predaje dokumenata tražile da budući srednjoškolci, sa svjedočanstvom posljednja tri razreda osnovne škole, predaju i rodni list što je u ponedjeljak dovelo i do gužvi na šalterima Centra bezbjednosti, pišu Dnevne novine.

Kako su kazali zbunjeni roditelji u školama su im tražili rodni list, pa makar i stari iz osnovne škole jer, kako im je objašnjeno, iako su iz ministarstava kazali da ne treba, on ipak treba, i “ne funkcioniše sve kao što se priča”.

Zaposleni u Ministarstvu prosvjete, tvrde roditelji koji su se obratili Dnevnim novinama, nijesu smatrali da treba i službeno da obavijeste škole pojedinačno o odluci da, iako u konkursu za upis u 2013/14. godinu piše da treba, rodni list u stvari ne treba, jer će sve neophodne informacije nabavljati po službenoj dužnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta je nejasnoća razjašnjena u utorak kada su škole o tome i službeno obaviještene telefonom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP ponovili su u utorak da će podatke o rođenju i državljanstvu polumaturanata dostavljati školama preko Ministarstva prosvjete po službenoj dužnosti.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply