Protiv povećanja PDV-a za dan preko 7.000 potpisa

PDVMreža za afirmaciju nevladinog sektora prikupila je preko 7.000 potpisa građana za incijativu kojom će tražiti od poslanika da ne glasaju za povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto, što je Vladin zahtjev.

To znači da je samo za jedan dan premašen minimum propisan Ustavom za građansku inicijativu u parlamentu, a u MANS-u očekuju da će danas dostići i brojku od 12.000 potpisa.

Incijativa će poslanicima biti uručena danas za kada je zakazan početak nove sjednice na kojoj je treća tačka dnevnog reda sporni predlog zakona. Kolegijum predsjednika Skupštine prije plenuma utvrdiće vremenski okvir za rad sjednice za koju su predviđene 24 tačke, kada će se znati hoće li se danas izjašnjavati o PDV-u.

MANS je za akciju prikupljanja potpisa dobio podršku sindikata, NVO sektora, kao i poslanika opozicije i vlasti.

U toj organizaciji kažu da su poslanci spremni da potpišu zajednički amandman kojim se traži zadržavanje stope PDV-a od 17 odsto.Na Odboru za ekonomiju novi Vladin namet podržali su predstavnici vladajuće DPS-SDP koalicije i manjinskih stranaka, dok su protiv bili poslanci opozicionih SNP-a, Pozitivne i Fronta. Ko je od poslanika vlasti dao podršku MANS-u izvršni direktor te NVO Vanja Ćalović juče nije mogla da odgovori.

„Biće prilike sjutra da imate više informacija o tome. Od toga zavisi da li će biti PDV-a na dnevnom redu. Sjutra ćete imati punu informaciju jer imamo nekoliko poslanika, i iz vlasti, koji su spremni da podnesu zajednički amandman kojim se traži da ostane sadašnja stopa. Imamo najave poslanika iz manjinskih partija da će dati neke druge amandmane vezane za eventualno korišćenje tog novca ako to bude usvojeno u šta mi sumnjamo“, kazala je Ćalović na Trgu Republike gdje se mogla potpisivati peticija.

Vlada očekuje 36 miliona eura od povećanja PDV-a. Nulta i niža stopa od sedam odsto na osnovne životne namirnice ostaće nepromijenjene.Ćalović je istakla da će masovnim potpisima poslati jasnu poruka poslanicima da ne glasaju za povećanje PDV-a.

Izvor: Vijesti

SNP je amandmanski djelovala da se ne poveća PDV na 19 odsto. Oni su objasnili da „ako se naplati 10 odsto poreskog duga, to je prihod na nivou koji se očekuje od povećanje PDV-a”, a skoro 84 miliona se odnosi na neneplaćeni PDV.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply