Trudnoća i sva čuda koja donosi

trucniaNema idealne trudnoće pa se tako tokom tog perioda žene žale da su se udebljale, muče ih otečeni zglobovi, imaju potrebu za učestalim mokrenjem dok mnoge pate od zatvora ili mučnine. Vrlo često se čuju uglavnom priče o problemima koji se javljaju tokom trudnoće. Ipak, istovremeno se zaboravlja na nevjerovatne činjenice koje trudnoću upravo i čine – pravim čudom, a ovo su neki od fascinantnih dokaza koji to i potvrđuju.

Težina materice poveća se do 500 puta

Zaista,  jeste li znali da se materica odnosno njena težina tokom trudnoće poveća čak 500 puta više od normalne, dok se nakon porođaja ponovno vraća na svoju prvobitnu mjeru? Žensko tijelo zaista je nešto nevjerojatno, zar ne?

Trudnicama raste srce!

Majčino je srce veliko kao kuća, kaže pjesma. Sigurno ne biste ni pomislili da ženi tokom trudnoće srčani mišić zaista poraraste. Srce buduće majke kuca brže i jače zbog povećane količine krvi u njenom tijelu. A ta količina poveća se čak i do 50 odsto!

Omekšavaju se ligamenti oko materice

Da bi se pripremilo za sam čin porođaja, ženino tijelo tokom trudnoće proizvodi hormon relaksin koji omekšava ligamente koji podupiru matericu. Upravo to pomaže novorođenčetu da prođe kroz karlicu prilikom poroda.

Kosa postaje bujnija

Trudnice obično imaju bujniju kosu, ali to ne znači da im je iznenada počela brže rasti. Razlog je visoka količina ženskog hormona estrogena pa zbog toga kosa opada puno manje nego inače. Zato se poslije porođaja situacija potpuno mijenja i mnoge novopečene majke u strahu gledaju kako im se kosa naglo prorjeđuje. Ipak nema razloga za strah, jer ispada onolika količina kose kojoj estrogen to nije dozvolio tokom trudnoće.

Stopalo može postati veće za jedan broj

Zahvaljujući hormonu relaksinu u trudnoći jako omekšaju ligamenti koji zbog naglog povećanja tjelesne težine trudnice počinju naticati, a time se nerijetko i veličina stopala poveća za jedan cijeli broj pa odjednom ne možete obuti svoje stare cipele. Međutim, nakon porođaja veličina će najvjerovatnije vratiti u normalu, tako da ne bacajte svoje stare cipele.

Naglo izoštreno čulo mirisa

U trudnoći se ženama izoštri čulo mirisa do te mjere da osjete razne mirise koje drugi niti ne primjećuju. Zato budite uvjereni da im ništa što ima bilo kakve veze s mirisom nećete moći sakriti. Te „supermoći“ trudnica takođe dobija zahvaljujući hormonima koji su aktivni u tom periodu.


Hrana najprije odlazi bebi pa onda mami

Hrana koju trudnica jede, u njenom tijelu najprije snabdijeva bebu pa tek onda buduću majku. Čak i ako preskočite poneki obrok, vaše tijelo će poslati bebi hranjive stvari. To je ujedno i još jedan dobar razlog zbog čega je toliko važno redovno i zdravo se hraniti.

I budući očevi se osjećaju kao trudnice

Neki muževi toliko intenzivno suosjećaju sa svojim trudnim suprugama da čak dobijaju neke trudničke simptome, od mučnine, natečenog stomaka pa čak i do fantomskih kontrakcija. Ta pojava je poznata kao couvade sindrom, tako da trudnice, za svaki slučaj nabavite dovoljno sladoleda i kisjelih krastavaca!

 

Leave a Reply