Većina roditelja stidi se da priča sa svojom djecom o seksu

Većina roditelja stidi se da priča sa svojom djecom o seksu i seksualnosti. Prema rezultatima nedavno sprovedene ankete, 68 odsto američkih roditelja priznalo je da nikada nisu pokrenuli razgovor o seksu sa svojom djecom, a kao razlog za to navode da ih je previše sramota da započnu takvu temu. Kako tvrdi srpski psihijatar, profesor doktor Jovan Marić, u balkanskoj regiji situacija je po pitanju seksualnosti i djece još gora.

“Mi živimo u daleko tradicionalnijem i patrijarhalnijem društvu nego Amerikanci. Zato, ne treba da čudi što roditelji, koji ni sami nisu sa svojim roditeljima pričali o seksu, nisu u stanju da o seksu pričaju sa svojom djecom. Jednostavno, to je dio porodičnog nasljeđa, a da je seks tabu-tema, već generacijama je u kolektivnom nesvjesnom”, objašnjava profesor Marić, i dodaje:

“Nerijetko i dan danas neki roditelji govore svojoj djeci da je masturbacija štetna i da će im se od nje “osušiti kičma”. Mnoge majke i očevi vode se religioznim načelima da je seks nešto grješno, a samim tim to prenose i na svoje potomstvo”, zaključuje seksolog.

sex_educationDobar dio roditelja smatra da bi škole trebalo da preuzmu potpunu odgovornost za podučavanje djece o ovoj temi. Profesor Marić smatra da bi uvođenje reproduktivnog vaspitanja kao predmeta u srednjim školama bio dobar potez, jer bi u tom slučaju sa djecom radili stručnjaci specijalno obučeni za seksualne nauke.

On kaže da je, pored toga što bi mladi na taj način imali priliku da saznaju sve o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, važno i da nauče da seks nije nešto što se u određenim godinama “mora obaviti”, već da vođenje ljubavi kao čin predstavlja završnicu jednog divnog partnerskog odnosa. Nažalost, tvrdi Marić, djeca često stupaju u seksualne odnose ne kada su zaista spremna, u trenutku kada su u odnosu punom ljubavi sa partnerom sa kojim to zaista žele, već zbog toga što su njihovi drugovi i drugarice to već uradili, pa smatraju da i oni moraju da ispune nekakvu normu.

Prema rezultatima pomenutog istraživanja, četrdeset i četiri odsto mama i tata kao glavnu prepreku za razgovore o seksu sa svojim mališanima navodi stid, 27 odsto izbjegava ovu temu zbog religijskih uvjerenja, a 11 odsto jednostavno ne vjeruje u seksualnu edukaciju. Profesor Marić smatra da je to ogromna greška.

“Majke i očevi trebalo bi što više da se o ovoj temi informišu iz raznoraznih priručnika i knjiga kojih ima na tržištu. Mladi slušaju kojekakve priče sa svih strana, a ako roditelji sami ne vladaju dobro materijom, u očima svoje djece ispašće smiješni”, kaže Marić.

Dok blizu polovine ispitanih roditelja vjeruje da je škola institucija koja bi trebalo da uči njihovu djecu o seksu, više od 50 odsto vjeruje da će se djeca o ovoj temi najbolje informisati od svojih vršnjaka.

“Jedan od najtežih razgovora koje možete da vodite sa djecom jeste taj o seksu. Iako 62 odsto roditelja smatra da je seksualno obrazovanje važno, samo njih 18 odsto razgovara sa svojom djecom o tome. Zanimljivo je da se roditelji do te mjere stide da više vole da se njihova djeca informišu na bilo koji drugi način, nego sa njima samima”, kazao je autor američke studije, Mark Pirson.

Oko 15 odsto zalaže se za to da bi djeca do odgovora na pitanja na škakljive teme trebalo da dođu preko starije braće i sestara, a 11 odsto misli da su najbolji učitelji o seksu internet i televizija.

Izvor: Telegraf.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply