Dojenje štiti i od visokog pritiska

breastfeeding,Mnogobrojne pozitivne posljedice dojenja i na mame i na bebe poznate su od ranije, a nova studija je pokazala i da dojenje, takođe, može da snizi rizik od razvoja visokog krvnog pritiska kod žena

Dojenje snižava rizik od povišenog krvnog pritiska i to čak godinama nakon što je majka prestala sa ovom praksom. Žene koje doje svoje dijete ne samo da tako pomažu bebi da bude jača i zdravija, već pomažu i sebi.

Naučnici s Univerziteta u Sidneju radili su istraživanje u saradnji sa dojiljama i došli do saznanja da je izuzetno bitna i dužina dojenja.

Što duže mama doji bebu, to su manje šanse da oboli od kardiovaskularnih bolesti prije nego što napuni 64 godine.

Istraživanje je rađeno sa ženama starosti između 45 i 64 godine koje su dojile duže od šest meseci tokom svog života ili su dojile svako dijete duže od tri mjeseca. Studija je pokazala da upravo ove žene ređe obolijevaju od bolesti povišenog krvnog pritiska kasnije u životu.

Razlozi zbog kojih dojenje dovodi do ovakvih efekata i dalje nisu najjasniji, ali stručnjaci pretpostavljaju da su mogući “krivci” za to hormoni koji se luče tokom dojenja i pritom štite kardiovaskularni sistem majke.

Studija je uzimala u obzir i faktore koji mogu da utiču na povišenje krvnog pritiska poput fizičke aktivnosti, alkohola, pušenja i gojaznosti, ali je dojenje, bez obzira na sve, dalo fantastične rezultate u smanjenju rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija majkama preporučuje da djecu isključivo doje najmanje šest mjeseci, i da nastave sa dojenjem do druge godine djetetvog života.

Izvor: Telegraf

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply