Odustanite od vikanja i iznenadiće vas rezultati

megafonVikanje ne funkcioniše

Lakše je podviknuti nego duboko udahnuti i pronaći drugo i učinkovitije rješenje. Ako budete galamom pokušavali da ih nečemu naučite budite sigurni da to neće upaliti. Povici ‘Uzmi ruksak!Požuri! Obuj cipele! Možeš sam!’ je u stvari preglasna mješavina zastrašujućih zapovjesti. Umjesto da nešto nauče samo će se rasplakati.

Galamom možete propustiti važne životne trenutke

Možda usred noći začujete nožice kako se približavaju vašem krevetu iako ste već odavno prošli fazu da sam spava. Velika je vjerovatnost da će vam prva reakcija biti da dreknete na dijete da se smjesta vrati u krevet. Međutim, dobro bi bilo da se suzdržite i prvo ga poslušate. Djeca razmišljaju i možda se baš usred noći probudilo zbog sna koji ga je uznemirio, pa vam je samo došlo reći da vas bezuslovno voli bez obzira na sve. Zaista biste željeli propustiti taj trenutak?

Dvije riječi koje uvijek treba imati na umu su ‘barem nije’

Ne treba misliti da je odustajanje od vikanja na dijete lagano, ali je izvodljivo ako ste kreativni kada je riječ o zamjenskim metodama. Nakon što se izvičete u WC-u, izudarate jastuk i otpjevate omiljenu pjesmu, a sve kako biste se podsjetili da ste obećali da nećete vikati na dijete, stvari postanu bitno jednostavnije. Nove omiljene riječi u vašem riječniku trebalo bi da budu ‘barem nije’. Ove dvije male riječi vrate vas u realnost i podsjete da se trebate smiriti. Koristite ih kad se iznervirate, a znate da situacija nije vrijedna vikanja. Na primjer, kad mu padne cijela boca mlijeka na pod, podsjetite se da barem nije bila staklena i barem je htio pomoći.

Često je problem u nama, a ne u djeci

Budimo iskreni prema sami sebi. Koliko je puta razlog galame na djecu bio zato što ste se posvađali sa partnerom, bili preumorni, imali loš dan na poslu? Zato prije nego viknete, razmislite je li zaista problem u njima ili vi naprosto samo trebate izduvni ventil?!

Briga za samu sebe pomaže da ne vičete

Većina ljudi zna se brinuti za druge, a malo lošije stoji kada je riječ o brizi sa sebe. Kada jednom shvatite da vas na vikanje podstiču lični okidači kao na primjer to da se osjećate debelo, da ste izgubili kontakt s prijateljima ili da ste jednostavno iscrpljeni, stvari postanu lakše. Jednostavno odete ranije na spavanje, među prioritete uvrstite vježbanje, jednom dnevno nazovete prijatelja i što je najvažnije kažete sebi da je potpuno uredu biti nesavršen. Kada povedete računa o sebi, ne samo da vam je lakše suzdržati se od vikanja nego ste i sretniji i opušteniji. A prednosti odricanja od vikanja ne odnose se samo na činjenicu da postanete bolji roditelj nego ste i bolji čovjek. Češće napravite neko dobro djelo, bolje se nosite s neočekivanim stresnim situacijama, a i odnosi sa partnerom su vam nježniji.

Kad izostane vikanje svi se osjećaju izvrsno

Kada jednom prestanete vikati, ne samo da se osjećate sretnije i smirenije nego osjećate i dozu olakšanja. U krevet odete bez osjećaja krivice i budite se uvjereniji u to da razumijete svoju djecu, svoje potrebe i znate kako biti strpljivi. Sigurni ste i u to da se i vaša djeca osjećaju smirenije i sretnije. Vjerovatno sad želite pročitati da će nakon što prestanete da vičete i vaša djeca postati mirna i uzornog ponašanja. Ne, neće. I dalje će biti djeca. Ali izlivi bijesa biće kraći, a nekad ćete ih čak uspjeti i izbjeći. Kada ste smireniji i ne vičete možete razumnije sagledati situaciju i spriječiti nevolju prije nego što se i dogodi.

Izvor: Magazin.hr

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply