Odustanite od vikanja i iznenadiće vas rezultati

vikanje na djecuPostoje li mama i tata koje njihovi preslatki anđelčići barem jednom nisu izbacili iz takta? Mnogi su primijenile taktiku vikanja na djecu. Ali onda najčešće uslijedi kajanje i bijes na same sebe. Jeste li galamom postigli željeni učinak kod djece ili bi možda bilo bolje promijeniti pristup?!

Zadajte sebi cilj i pokušajte se uzdržati od vikanja, a rezultati bi vas mogli prijatno iznenaditi.

Izostanak vikanja donosi još pozitivnih stvari

Na primjer – uveče nećete otići u krevet s grižnom savjesti kako ste najgori roditelj na svijetu jer se niste uspjeli kontrolisati. Ako ne budete galamili nećete od svog klinca čuti ni: ‘Ti si najzlobnija mama na svijetu i više te ne volim!’

Vaša djeca su najvažnija publika

Koliko puta ste zagalamili na dijete u javnosti? Najvjerovatnije niti jednom jer ste svima željeli pokazati kako ste super roditelj pun razumijevanja. Osim toga niste željeli da vas drugi osude. Shvatite, vaša jedina i najvažnija publika su upravo vaša djeca. Nije važno što će reći ljudi u prodavnici koje možda nikada više nećete vidjeti. Ali je itekako važno što će reći i kako vas procijeniti vaše dijete. A svaki roditelj želi da njegovo dijete misli kako je najbolji na svijetu.

Djeca nisu samo djeca već i ljudska bića

Kao i mi odrasli djeca takođe imaju bolje i lošije dane. Jedan dan su umiljati i slatki, a drugi su mrzovoljni i teški. Priznajte – niste ni vi baš uvijek preslatki! Djeca će ponekada da odbiju da učine nešto što ste im zadali kao, na primjer, posložiti svoju garderobu. Umjetnički će se izraziti na svježe okrečenom zidu. Da, smijete imati određena očekivanja, ali isto tako morate imati na umu da su to djeca. Oni odrastaju, uče i još pokušavaju shvatiti kako su zaspali na jednoj, a probudili se na potpuno drugoj strani kreveta. Zbog toga kada pogriješe sjetite se da galama neće pomoći i da baš kao ni vi, ni oni ne vole da se na njih viče.

Ne možete kontrolisati njihove postupke, ali možete svoju reakciju

Uprkos tome što ćete primijeniti sve metode i savjete koje ste pokupili od raznih stručnjaka i poznanika da biste bili što bolji roditelj, shvatite da su vaša djeca još uvijek djeca i da vas, pored toga što ste slijedili savjete za dobro roditeljstvo, oni ponekad neće poslušati. Možete vikati iz petnih žila da pospreme svoje igračke, a možete izabrati i drugi pristup. Odmaknuti se od njih, smiriti i vratiti s novim pristupom. Nije nemoguće da dok se vi udaljite kako biste uzeli vazduha i predah igračke već budu pospremljene.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply