Promjene u partnerskoj vezi nakon dolaska bebe

roditelji poslije dolaska bebeDolazak bebe se očekuje s radošću i srećom, ali od trenutka kada dijete uđe u život bračnog para nastupaju velike promjene na koje se treba prilagoditi.

Parovi se trude da se nađu i razviju u roditeljskoj ulozi, dok nerijetko zaboravljaju njihovu romantičnu i ljubavnu ulogu.

Često se dešava da novi roditelji pate od fenomena zvanog “bebi zemljotres”, koji uzdrma njihovu vezu i zbog kojeg često izbjegavaju intimnost.

Eksperti upozoravaju nove roditelje da, ukoliko prestanu da imaju seksualne odnose, to može dovesti do udaljavanja partnera, a samim tim i razvoda.

Studija je otkrila kako je blizu dvije trećine novih roditelja zabrinuto za svoje veze, što nije bio slučaj prije dolaska bebe. Često su roditelji zabrinuti zbog svoje nove uloge, pa zaboravljaju da posmatraju jedni druge kao romantične partnere.

Studija je pokazala i da blizu 40 odsto žena brine da više nisu seksualno privlačne svom partneru, a više od četvrtine muškaraca da njihove žene neće više željeti da imaju seksualne odnose.

Postati roditelj može staviti vezu pod veliki pritisak, jer oba partnera pokušavaju da se prilagode novoj ulozi.

„Obično jedna osoba bude ona koja ostaje u kući svo vrijeme i takva izolacija može postati frustrirajuća. Osjećaju kako ih partner koji radi ne cijeni. Zajedničko vrijeme bez bebe je ključno”, rekla je direktorka udruženja Peni Mansfild.

Studija urađena na više od 1.400 majki i očeva pokazala je da se blizu četvrtine parova razvede pošto dobije prvo dijete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply