Paste za zube i fluor

Piše: dr Lidija Perunović, stomatološka ordinacija Perunović

pranje zubaU jednom od ranijih tekstova, govorili smo o neophodnosti pranja zubića od njihovog samog pojavljivanja u ustima. Međutim, ostali smo dužni roditeljima informaciju, kada početi sa primjenom paste za zube i kako izabrati najbolju?

Koja je uloga paste za zube? Da olakša uklanjanje mekih naslaga, osvježi dah,ali prije svega da prventivno utiče na nastanak zubnog kvara – karijesa, čak i da regeneriše već rastopljenu gleđ, što predstavlja prvi stadijum karijesa.

Fluor kao mogući sastojak zubnih pasti je nosilac ovog ljekovitog djejstva. Međutim, vrlo je važno znati koju koncentraciju,tj. koju količinu zubne paste sa ovim elementom koristiti u dječijem uzrastu.

Današnji stav nauke je da fluor svoj pozitivan efekat može ispoljiti samo lokalno  na već izniklom zubu. Što znači, da samo nanošenjem fluora bilo u pasti, ispiranje zuba rastvorima, ili premazivanjem lakovima u ordinacijama, može imati koristi.

Nekontrolisano korištenje pasti koje sadrže fluor tj. njihovo gutanje, dok još nisu iznikli svi stalni zubi, može dovesti do fluoroze stalnih zuba što se manifestuje bjeličastim mrljama u gleđi.

U prodavnicima se mogu kupiti paste bez fluora, paste za djecu sa manjom koncetracijom i paste za odrasle sa visokom koncetraciom fluora.

Naša je preporuka, da je djeci do druge godine života, za pranje dovoljna mala mekana četkica bez upotrebe paste. Djeca u tom uzrastu ne mogu kontrolisati negutanje paste.

Od druge do šeste godine, iako u ponudi postoje paste sa manjom kocetraciom fluora, mišljenja smo da su redovno i pravilno pranje zuba  sa pastama bez fluora, kao i odgovarajući režim ishrane, dovoljni da vaše dijete ima sve zdrave zube. Međutim, ako stomatolog na osnovu pregleda i razgovora sa roditeljem zaključi da dijete pripada rizičnoj grupi za nastanak karijesa, što znači da u ustima već postoje kariozni zubići, zubna pasta za djecu, koja sadrži manju koncetraciju fluora, neće biti dovoljno efikasna da ispolji  efekat.

U ovom slučaju i djeci  predlažemo korištenje paste za odrasle, ali sa tačno određenom količinom razmaza i ne više od dva puta dnevno.

pasta za zubeDjeci do 2 godine, na četkicu razmažite količinu  zrna pirinča, a djeci do 6 godina zrna graška.

Djeca preko 6 godina starosti mogu koristiti zubne paste za odrasle, ali obavezno voditi računa da se pasta ne guta.

Fluor je element koji se nalazi u prirodi, ali njegova nekontrolisana primjena može naškoditi kao i za svaki lijek. Međutim, njegova efikasnost je neosporna, pa je zbog načina ishrane savremanog čovjeka fluor nezamjenjiv sastojak zubnih pasta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply