Hrana je istovremeno jelo, terapija i lijek za organizam i ljepotu tijela

PIŠE: Dušanka Vujović viši nutricionista – dijetetičar, stručni saradnik u PZU Rezidencija zdravlja – Kerber

hranaHrana je gorivo koje pokreće ljudski organizam. Ona je neophodna za rast i razvoj, i ako se pravilno hranimo – za dobro zdravlje. Pravilna ishrana znači da se hranimo na odgovarajući način, primjereno polu, starosti, dnevnim aktivnostima i zdravstvenom stanju.

Dešava se da se ljudi slijepo drže dijeta pročitanih u novinama ili na internetu, nego savjeta nutricioniste, jer time žele da na veoma brz način dotjeraju liniju. Možda i mogu, ali istovremeno ozbiljno narušavaju zdravlje.Preporučuje se da se višak kilograma gubi postepeno i da se izbjegava striktna dijeta, koja nema trajni efekat, već dovodi do trenutnog gubitka kilograma i izgladnjivanja organizma. Prelaskom na normalnu ishranu izgubljeni kilogrami se veoma brzo nadoknađuju – takozvani jo- jo efekat, što dovodi do stresa i depresije.

Najgore su dijete u kojima se upotrebljava samo jedna vrsta namirnica kao, recimo, meso jer tako propadaju bubrezi, ili dijete sa jajima koje kod većine gojaznih dovode do opterećenja žučne kese. Pa svako ko se odluči za dijetu, mora da zna da one ne mogu da budu masovne, već prilagođene svakoj individui. Dijetu može da propiše samo stručnjak koji ima sve podatke o osobi i njenom trenutnom zdravstvenom stanju.

Pretjeranim unošenjem namirnica i pogrešnim odnosom prema hrani mi se nesvjesno trujemo, uništavamo svoje tijelo i skraćujemo mu prirodni vijek zdravlja i trajanja.

Hraniti se zdravo znači, jesti raznoliku hranu, kao i jesti u adekvatnim količinama. Kada jedete zdravo, vi težite da se osjećate bolje, imate mnogo više energije i izgledate bolje. Ako se sada ne hranite zdravo, nikad nije kasno za promjenu. Male promjene mogu dovesti do značajnih rezultata..

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply