Zbog trovanja 11 djece završilo u Hitnoj

park hotel

Photo: Vijesti

Jedanaest učenika podgoričke Osnovne škole “Radojica Perović” koja su u školi prirode u Budvi završilo je u stacionaru Hitne pomoći zbog trovanja.

Đaci podgoričke škole su se žalili na stomačne tegobe, mučninu i malaksalost. Roditelji djece, koja su u okviru škole u prirodi od četvrtka gosti hotela Park, tvrde da je trovanje posljedica neispravne hrane, objavile su Vijesti.

Iz nadležnih inspekcija i hotela navode da će se uzrok trovanja znati tek nakon što Institut za javno zdravlje obavi analize uzoraka iz kuhinje i objekata sa hotelskom hranom.

Analiza se radi i zbog trovanja grupe učenika iz nikšićke osnovne škole koji su bili gosti hotela prethodne sedmice.

Direktorica škole “Radojica Perović” Mirjana Bošković rekla je da su djeca za sada dobro, te da o njima brinu vaspitači i ljekar agencije preko koje su ugovorili angažman.

Prema riječima direktorice Bošković, ukupno je 250 djece gostiju hotela, a riječ je o učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda. Nakon jučerašnjeg incidenta, desetak roditelja su svoje mališane odveli kući. Direktorica kaže da za sada nema razloga za paniku, niti da se cijela grupa vrati za Podgoricu prije planiranog roka.

Bošković je saopštila da je samo jedno dijete juče ujutro odvezeno u podgoričku Dječju bolnicu i da si ljekari rekli da je stabilnog zdravstvenog stanja. Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović  je međutim saopštio kako po informacijama koje je on dobio, nije bilo potrebe za hospitalizacijom nijednog djeteta.

“Jedanaestoro djece je primljeno u Dom zdravlja u Budvi, šestoro je primilo terapiju sa infuzijom. Sve je, po službenom protokolu, prijavljeno policiji i Institutu za javno zdravlje i sad je dalja nadležnost na drugim ustanovama. Potrebe za hospitalizacijom nije bilo, a na osnovu simptoma koji su bili, povraćanje, mučnina, malaksalost, ali nijedan od njih nije bio drastičan simptom”, rekao je Stefanović.

Djeca su u Službu hitne pomoći dovedena oko tri sata ujutro. Stefanović je rekao da je svako dijete upućeno da se obavezno javi pedijatru.

Direktor hotela Park Branko Petričević  je rekao da ne želi da prejudicira ishod analiza, ali je ukazao da djeca izlaze iz hotela i kupuju i hrane se i na drugim mjestima.

“Radi se o 260 djece i njih 11 se žalilo na stomačne probleme. Djeca su se i kupala, izlazila iz hotela i hrane se i na drugim mjestima. Ništa konkretnije ne mogu da vam kažem, kada budu sve analize gotove onda mogu da vam dam više informacija. Ono o čemu ja imam informaciju je da vrtić u Budvi ima problema sa tim i još turističkih objekata. Ja se duboko nadam i vjerujem da su nalazi dobri i prethodni su bili dobri. Mi smo otvorili hotel 24. aprila, imali smo grupe sa ex yu prostora od 900 učenika, nije bilo problema. Ovdje se radi o maloj djeci koja su se i kupala i moguće je da nešto drugo pojedu, roditelji im takođe donose hranu”, rekao je Petričević.

Pritužbe roditelja na “loše uslove smještaj u hotelu” direktorica OŠ “Radojica Perović” vidi kao subjektivan dožilvljaj i pojašnjava da se ne radi o luksuzu, ali da su uslovi pristojni.

Škola u prirodi traje od utorka, a roditelje je koštala oko 140 eura po djetetu.

Glavna sanitarna inspektorka Višnja Orban saopštila je da je nakon prijave od juče ujutro u hotel stigla higijensko-epidemiološka ekipa iz Podgorice iz Instituta za javno zdravlje i Sanitarne inspekcije, te da su uzeti uzorci i pregledan kompletan objekat.

“Hotel ‘Park’ uzrokovan je i prije početka ove sezone. Ti su uzorci bili u redu, a za ove ćemo sačekati do konačnih rezultata. Reagovali smo i u slučaju trovanja djece iz Nikšića koja su bila prethodno u hotelu”, rekla je ona.

Orban je kazala da u slučaju da se utvrdi da je trovanje nastupilo hranom, postoje “kaznene odredbe i da će oni postupiti po ovlašćenjima koja imaju u zakonu”.

Kanalizacija se izliva pored hotela

Grupa građana uputila je prije sedam dana otvoreno pismo svim nadležnim inspekcijskim službama da pod hitno riješe problem izlivanja kanalizacije u more, nedaleko od hotela Park.

“Već 20 dana kanalizacije se izliva direktno u more uz samu obalu zbog kvara na prelivnom ventilu koji se nalazi u čvorištu u neposrednoj blizini hotela Park. Zbog kvara te rešetke sva kanalizacija se usmjerava u cijev koja je pukla i koja ulazi direktno u more ispod hotela “Aleksandar”, a sama cijev je pukla uz samu obalu plaže. S obzirom da je sezona kupanja već počela, pravo je čudo da se dosada niko nije zarazio. Neprijatni mirisi se šire duz cijelog šetalista . O problemu smo u više navrata informisali Javno preduzeće ‘Morsko dobro’, Vodovod i kanalizaciju Budva, firmu’ WTA’, ali uzaludno, jer se niko još nije udostojio da dođe i sagleda, a kamoli riješi pomenuti problem”, navodi se u pismu grupe građana dostavljenom Vijestima.

Kako su u Vodovodu pojasnili riječ je o radovima na glavnoj crpnoj stanici za kanalizacioni sistem, koji se izvode u okviru projekta izgradnje novog sistema za tretman otpadnih voda. Iz Vodovoda su naveli da je kanalizaiconi sistem ispravan.

Javno preduzeće Morsko dobro, još nije započelo sa analizama kvaliteta morske vode, koje su godinama unazad pokazivale da je upravo lokalitet Slovenske plaže kod hotela Park bio lošijeg kvaliteta za kupanje i rekreaciju.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply