Naredne sedmice Utrogestan u apotekama Montefarma

utrogestanU apotekama Montefarma, u kojima građani kupuju lijek uz recept ljekara, hormonska terapija progesterona koja se koristi u trudnoći Utrogestan je u djelimičnoj nestašici odnosno u pojedinim ga nema. Puna snabdjevenost apoteka ovim lijekom najavljena je za narednu sedmicu.

U Montefarmu kažu da je jedan od razloga nestašice to što dobavljač izabran na tenderu kasni sa isporukom, i ako su u ovoj zdravstvenoj ustanovi uredno napravili narudžbu.

Drugi razlog nestašice, za Montefarm, kako kažu, “ne manje značajan i zdravom razumu neprihvatljiv je propisivanje ove vrste ljekova od strane doktora i pacijenata”.

Po evidenciji Montefarma samo u januaru ove godine je 66 pacijenata preuzelo po 4 kutije Utrogestana, 18 pacijenata po 6 kutija, 3 pacijenta po 8 kutija, 1 pacijent podigao je 5 kutija, a drugi 7.

“Što je mnogo mnogo je”. kazao je portalu Roditelji.me direktor Montefarma, Budimir Stanišić apelujući na građane da ne prave bespotrebne zalihe ljekova.

Portalu Roditelji.me ove sedmice obratila se trudnica, koja je na održavanju trudnoće zbog čega joj je ginekolog prepisao Utrogestan. Kazala nam je da je već neko vrijeme pokušavala da ga kupi u državnim apotekama ali da to nije bilo moguće zbog nestašice. Prema njenim riječima, bila je primorana da jednu kutiju Utrogestana plaća 7,5 eura u privatnim apotekama. Jedna kutija Utrogestana sadrži 20 tableta, i u većini slučajeva ne traje od 4 do 7 sedam dana. Iz Montefarma poručuju da će od naredne sedmice kada ponovo očekuju dovoljne količine Utrogestana u apotekama, ovaj lijek, kao i svaki drugi sa pozitivne liste moći da se refundira.

Lijek Utrogestan, koji ginekolozi najčešće propisuju pacijentkinjama prilikom održavanja rizičnih, i uopšte problematičnih trudnoća, uvršten je krajem prošle godine na Listu lijekova koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Veliki broj trudnica u posljednje vrijeme koristi progesterone u trudnoći, čak i ako nijesu rizične, na osnovu preporuka ljekara na prvi znak potencijalne opasnosti u prvim mjesecima, ali i kasnije. Utrogestan je samo jedan od ljekova koji se preoručuju tokom trudnoće, uz prenatalne vitamine koji su takođe skupi, kao i mnogobrojne nalaze koji su uvedeni u protokole.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. bundevica

    U Kotoru, u Montefarmovim apotekama, i dalje nema Utrogestana. Evo vec najmanje dve sedmice. Tako da su trudnice kojima je on deo terapije prinudjene da ga kupuju. Toliko o, za ovu nedelju, najavljenoj “punoj snabdevenosti apoteka ovim lekom“.

Leave a Reply