Kako je Švedska podigla stopu nataliteta

roditeljsko odRoditeljsko odsustvo za očeve podigla su natalitet Švedske, koja je sada po broju djece treća u Evropi, a standard jača to što je ženama omogućeno da podjednako učestvuju u poslovima kao i muškarci.

Učestvovanjem u svakodnevnom životu porodice i kućnim poslovima, švedski očevi zaslužni su za najviši procenat radno aktivnih žena u Evropskoj uniji, ali i za visok natalitet Švedske, pokazuju studije.

“Sistem ohrabruje očeve da preuzmu odgovornost, sistem gaji građane”, ističe Ana Singer, profesorka građanskog prava na Univerzitetu u Upsali.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt nije nikada krio da voli da usisava prašinu, a njegova bivša supruga Filipa napredovala je u politici istovremeno kada i on. Njih dvoje su roditelji troje djece.

Singer napominje da poslije razvoda švedski roditelji na isti način učestvuju u podizanju djece od 1976. godine, jer “prevladava ideja da je djetetu dobro kada ima dobre odnose s oba roditelja”.

“Jednakost nije samo ideološko, već i ekonomsko pitanje”, ocenjuje Lars Plantin, sociolog na Univerzitetu u Malmeu, stručnjak za roditeljstvo.

Objašnjava da djeca s godinu dana mogu u jaslice za skromnu svotu jer je država ocijenila “da joj je preskupo da polovnu stanovništva drži van radnog procesa. Ne radi se o tome da bi muškarci trebali da sjede kod kuće, već o tome da se žene uključe u svijet rada”.

Prema podacima Eurostata za 2011., radna aktivnost žena u EU je najveća baš u Švedskoj i iznosi 77,2 odsto.

Lota Person, analitičarka u Nacionalnom institutu za statistiku, ocjenjuje da učestvovanje očeva u roditeljskom odsustvu i uopšte u gajenju djece objašnjava i visok natalitet Švedske.

Prema podacima Eurostata za 2011., natalitet je iznosio 1,9 djeteta po ženi, čime je Švedska zauzela treće mjesto, iza Irske i Francuske.

Od 2011., švedski očevi imaju i svoj časopis “Pappa” namijenjen muškarcima koji žele više vremena da provode s djecom i da se uključe ravnopravno u sve aktivnosti, od šetnje kolicima do otvaranja bolovanja zbog bolesti djeteta.

Švedska je korištenje tog dopusta za oba roditelja stimulisala čak i ekonomskim mjerama pa tako roditelji koji odluče da podjednako podijele odsustvo primaju mjesečno po 120 eura više od drugih odnosno zajedno 240.

Izvor: smedia.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply