Šta je to kolposkopski pregled grlića materice i genitoanalne regije

PIŠE: dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, licencirani edukator radiotalasne hirurgije za Evropu i Rusiju i stručni saradnik u Poliklinici Rezidencija zdravlja – Kerber

koposkopKolposkopski pregled uz PAPA test predstavlja  primarnu prevenciju u dijagnostikovanju promena na grliću materice i subkliničkih formi kondiloma. Zbog sve većeg broja mladih žena (između 18 i 25 godina)  kod kojih se dijagnostikuju prekancerozne promjene tipa (CIN I, II, III) kao i sam karcinom grlića materice , zatim kondilomi u raznim formama na genitoanalnoj regiji, nesumnjivo je potrebno podići dijagnostičku sigurnost na što veći nivo.

Danas je dijagnostička sigurnost PAPA testa oko 55 do 60 odsto što nam govori da se ispod normalnog PA nalaza u gotovo 40 odsto  može sakriti promjena na grliću materice različitog stepena. Upravo se  kolposkopskim pregledom ta sigurnost podiže na gotovo 75 do 80 odsto. Žena ne smije napustiti ginekologa bez kolposkopskog pregleda genitoanalne regije!!!

Šta predstavlja kolposkopski pregled?

Kao prvo sam kolposkopski pregled je apsolutno bezbolan za ženu. Podrazumijeva upotrebu KOLPOSKOPA, aparata kojim je moguće videti, grlić materice, sluzokožu vagine, malih usana, analnu i perianalnu sluzokožu, pod uveličanjem od 6 do 40 puta. Sam pregled ima odgovarajuću proceduru u radu koja pomaže ginekologu da lakše uoči, prepozna i opiše eventualne patološke promjene na grliću i genitoanalnoj regiji.

Pregled počinjepregledom kože genitoanalne regije, koja obavezno ujključuje i analnu i intraanalnu sluzokožu. Ovo se radi iz razloga otkrivanja ranih znakova HPV infekcije (kondiloma-polnih bradavica). Potom se prelazi na sluzokožu malih usana i vagine. Prije nego što se krene sa pregledom, sluzokoža se premaže 3 d 5% rastvorom sirćetne kisjeline kako bih lakše uočili patološke pojave. Tu se misli prvenstveno na subkliničke (početne forme kondiloma) koji se nakon premazivanja vide kao male bjeličaste perle duž sluzokože malih usana i vagine sa centralnim krvnim sudom.

Inače se ove promjene na glatkoj sluzokoži pipaju kao sitne gromuljičave neravnine što svakako nije normalan nalaz: Inače su ovi subklinički oblici kondiloma rezervoari HPV virusa koji se odatle širi prema grliću i spolja prema koži.

Šta se kolposkopskim pregledom vidi na grliću?

Poslije premazivanja grlića 3 do 5 odsto rastvorom sirćetne kisjeline gledamo grlić pod spekulumom i obično uveličanjem kolposkopa. Apsolutno netačno je ako žena kaže da ima ranicu. To je nepoznat pojam u kolposkopiji i ne prikazuje niti jednu kolposkopsku sliku. Ono što ukazuje na loš nalaz su kolposkopske slike tipa mozaika, punktacija, AW epitela ili leukoplakija. Ove slike su obično pokazatelji nekog patološkog procesa na grliću koji nedvosmisleno ukazuje na HPV (humani papiloma virus) infekciju. Još gore je ako imamo kombinaciju nekih od navedenih kolposkopskih slika, što je definitivno loš i rizičan kolposkopski nalaz ispod kojeg se obično krije (CIN II , III) pa i sam karcinom.

Nakon premazivanja sirćetnom kiselinom i viđenja pomenutih promjena grlić se premazuje Lugolovim rastvorom, tačnije boji. Djelovi koji ne primaju boju su patološki izmijenjeni. Tačnije što promjena manje prima boju to je težeg stepena.

Ovim je kolposkopski pregled završen.

Šta smo saznali?

Naš cilj je bio da podignemo dijagnostičku sigurnost na 80 odsto što smo i učinili kolposkopskim pregledom. Sada definitivno zanamo šta ćemo ukoliko imamo iskustva u patologiji grlića materice.

Šta sa patološkim promjenama?

Kondilomi kao rezervoare HPV infekcije koji se brzo šire odmah se uklanjaju radiotalasnom tehnikom. To se učini tako što se kod promjena na koži koristi tehnika radiotalasne excizije, a kod promjena na sluzokoži malih usana i vagini specijalna tehnika radiotalasne vaporozacije  koja daje najbolji terapiski efekat, nije bolna, radi se u lokalu i nema recidiva.

Promjene na grliću su daleko opasnije i mora imse  pristupiti krajnje odgovorno.

Promene rješavamo odmah tako što se ukloni u potpunosti metodom radiotalasne LOOP excizije. Time je pacijentkinja pošteđena duple intervencije tačnije maltretiranja prilikom biopsije, već se jednim potezom u lokalnoj anesteziji za 5 minuta promjena uklanja u potpunosti i time dobija i dijagnostika i terapija u jednom aktu.

U otkrivanju bilo koje patologije genitoanalne regije kolposkopski pregled je neophodna dijagnostička karika bez koga je promjena prije svega na grliću materice apsolutno nepotpuna i netačna.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply