Brz i agilan um – dijete Blizanac ( 21. maj – 21. jun)

beba blizanacČestitamo! Dobili ste pravu bebu Ajnštajna. Djeca Blizanci su rođena sa pečatom genijalnosti. Mogu veoma rano da iskažu talenat za muziku, govor ili čitanje. Što god da je u pitanju, život neće biti dosadan dok god beba blizanac puzi po kući.

Kada imate bebu rođenu u znaku Blizanca, dodatna zaštita u kući za djecu je obavezna – pokrijte i zatvorite sve utičnice! Vođeni planetom komunikacija – Merkurom ova pričljiva djeca mogu razgovarati sami sa sobom ili zamišljenim prijateljem, a u nekim slučajevima čak i razviti sopstveni jezik prije nego što nauče maternji.

Vaše dijete Blizanac gledaće vas bistrim i radosnim pogledom, pokušavajući da vas nasmije i ujedno dočara šta se sve dešava u njegovoj glavi. Ako progovori rano, prije njegovih vršnjaka, treba da znate da je to u skladu sa njegovom prirodom.

Dijete Blizanac je najčešće komunikativno, šarmantno i društveno,  a čak i ako je tihe naravi i dalje će biti oštroumno, snalažljivo i svjesno svijeta oko sebe. Pobrinite se da je uvijek okruženo knjigama i slagalicama, koje će stimulisati njegov um, i omogućite mu pregršt prostora i materijala za njegove mnogobrojne projekte.

Djeca Blizanci vole sve što je novo, i vrlo često „skaču“ sa jedne aktivnosti na drugu. Čim ovladaju novim izazovom, dosadi im i idu dalje, prelaze na sljedeći. Njihovo raspoloženje takođe se mijenja u sekundi.

Mnoga djeca Blizanci su neodlučna ili često mijenjaju mišljenje. S druge strane, mogu biti vrlo prilagodljivi. Djeca Blizanci više vole da imaju mnogo različitih iskustava nego da se fokusiraju na jednu stvar u koju će se udubiti ali kao njihov roditelj možete im pomoći da se skoncentrišu i razviju određene sposobnosti.

Vaš Blizanac će napredovati u umnim vještinama kao što su čitanje, pisanje, debate, kao i u svemu što za šta je potrebna preciznost poput sviranja klavira. Zbog mnogobojnih interesovanja, djeca Blizanci često imaju puno prijatelja i centar su kruga, prirodno uspostavljaju veze i povezuju se sa drugima.

Vrijem za igru:

* Djeca Blizanci su nadarena i posjeduju naprede tehnološke sposobnosti. Mnogi od njih veoma dobro poznaju računare, ali pripazite jer mogu postati zavisni od video igara. Dajte im da se igraju igračkama poput muzičkih instrumenata. Mogu da nauče da sviraju slušajući. Takođe uživaju u igračkama iz svijeta nauke, kao što su setovi za detektive ili setovi sa ogledima iz hemije.

* Naučite ih stranim jezicima. S obzirom da su komunikativni znak djeca Blizanci brže savladavaju i uče nove jezike.

*Časovi glume su nešto što se prirodno uklapa u život djece Blizanaca koja su sjajna u imitiranju drugih.

* Vrlo dobro razvijaju društvene sposobnosti i socijalizuju se. Vole da budu sa svojim vršnjacim pa ih upišite u vrtić ili neke dnevne centre što je prije moguće.

Savjeti za roditelje:

Budite spremni da odgovarate na pitanje ZAŠTO više nego dobrim odgovorima. Ova bistra djeca neće tako lako prihvatiti odgovor tipa: Zato što sam ja tako rekao. Dobro reaguju na logiku i možete se iznenaditi kako njihovo razumijevanje pravila može biti zrelo.

Kao roditelj Blizanca morate biti dosljednji. Blizance optužuju da su dvolični, dok oni zapravo imaju poteškoća  u donošenju odluka jer se puno premišljaju.. Roditelji koji su odlučni i dosljedni mogu obezbijediti siguno mjesto za Blizance i pomognu im da prevaziđu neodlučnost. Nedosljednost u kući nerijetko će imati isrpljujuće efekte na mlade Blizance koji mogu da se parališu od previše analiziranja i ustuknu pred akcijom.

Upozorite ih na „bijele laži“, jer ova lukava, pametna djeca znaju da manipulišu riječima. Ako ste svjesni da vaš Blizanac pokušava da vas slaže nemojte to samo gurati pod tepih nego im obasnite vrijednosti istine.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply