Roditelji ovo treba da čujete

roditelstvoHeroji ste

Vi ste heroj koji može sve, koji se bori sa zmajevima i suočava sa svim izazovima. Kada vam nešto ne pođe za rukom to je i dalje tako. To se ne mijenja.

Borci ste

Svi imamo dvoumljenja. Svaki roditelj. Svi preispitujemo svoje odluke i svi ponekad želimo odustati. Uvijek imajte na umu dobra vremena, a kada stvari postanu gadne, samo se sjetite da će i to proći.

Uvijek pronađite smiješnu stranu

To vam možda neće spasiti dušu, ali hoće zdrav razum. Ili je obrnuto? Kako god bilo, tražite ono što je smiješno i prigrlite ludilo. Smijeh je ono što vas drži u životu.

Greške se događaju

Svakodnevno ćete se osjećati kao da ste negdje pogriješili, bili nestrpljivi, krivo procijenili, bili pregrubi ili preblagi. Možda i jeste. Kako god, pustite to i krenite dalje.

Biće i haosa

Ludilo, plač, maženje. Vrištanje, strah. U jednom minutu, kao čarolijom, nastane totalni haos. Sve je to dio roditeljstva. Ali vjerujte, vrijedno je toga.

Porodica je najvrjednija

Porodica je najbolja. Čak i kada nije savršena. A to nikada nije.

Nećete zažaliti

Nikada neće zažaliti što ste postali roditelj. Osim, eventualno, kada dijete postane tinejdžer. Gledajući cjelokupnu situaciju, nećete zažaliti. Ionako se računa samo krajnji rezultat.

Pronađite utočište

Roditeljstvo je poput penjanja na visoku planinu. Potražite utočište. To je mjesto gdje se odmarate, upoznajete druge alpiniste, dišete punim plućima.

Niste sami

Vi niste sami u ovom čudnom, ogromnom okeanu zvanom roditeljstvo. Čak ni kada vam se smrači pred očima.

Čarobni trenuci

Djeca su mađioničari i znaju put kako da vas uvedu u čaroliju. Rado će vas povesti sa sobom, a vi udahnite što više te čarolije.

Ne postoji linija razgraničenja

Tanka je linija između uživanja u haosu i trenutaka kada ćete to jedva preživljavati. U stvari ta je linija nestvarna i ne postoji. Sve je to izmiješano, a takozvana „tanka crta razgraničenja“ je obična laž.

Od ljubavi do uništenja

Ako obratite pažnju djeca će vas naučiti kako se smijati glasno, kako duboko i iskreno voljeli i kako živjeti punim plućima. Takođe će uništiti sve vaše stvari.

Brojke nisu bitne

Imate jedno, dvoje, troje ili više djece, nije važno. Koliko god djece da imate znajte da imate puno djece.

Neočekivano

Radovaćete se. Sjetićete se nekog smiješnog trenutka koje je vaše dijete napravilo. Može se dogoditi u potpuno neočekivanim situacijama. I to će vas iznenaditi… Baš kao i povraćanje i proliv.

Loše se pretvara u dobro

Biće trenutaka kada ćete se sasvim raspasti. I to je normalno. Oprostite sami sebi i zamolite djecu da vam oproste. Pokazati djeci kako nastaviti dalje kada stvari krenu krivo je najbolji mogući poklon koji ćete im podariti.

Oni su poput vas

Djeca su teška, zbunjujuća, sjajna… Pa što? I vi ste.

Slomiće vas i ojačati

Roditeljstvo će podstaknuti da se suočite sami sa sobom. To može biti zastrašujuće i može vas slomiti. No, djeca će vas obnoviti, a vi ćete biti jači nego što ste ikad mislili da je to moguće.

Uhvatite ritam

Ravnoteža je mit. Roditeljstvo nije čvrsto uže po kojem hodate. Roditeljstvo je ples. Uhvatite ritam umjesto da držite ravnotežu. I vjerujte u sebe kada mijenjate ritam.

Neprocjenjivo

Da, biće dana kada ćete se pitati gdje je nestala ona sposobna i organizoana osoba? Da, sjedjećete na podu s djetetetom koje vrišti, mlati i baca stvari. Da, zagrlićete to dijete i reći mu koliko ga volite, da je uz vas na sigurnom i da ga nećete ostaviti, iako znate da će ono jednoga dana ostaviti vas. To je roditeljstvo. Porazi i pobjede. Haos i čarobni trenuci. Sveto i spektakularno. I sve je to na kraju neprocjenjivo.

Izvor: Magazin.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply