Ove sedmice stižu novi testovi i reagensi

torchPIŠE: Gordana Popović

Institut za javno zdravlje (IJZ) trebalo bi početkom pve sedmice da dobije isporuku novih testova i reagenasa, što će omogućiti pružanje kompletne mikrobiološke dijagnostike građanima kao i trudnicama, mada u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog ograničenja novca koji se iz državnog budžeta opredjeljuje za te svrhe, i dalje očekuju periodične nestašice.

Trudnice se često žale da u IJZ ne mogu da urade kompletan Torch test, zbog nedostatka pojedinih  reagenasa. Prema njihovim riječima, iz Instituta ih upućuju u privatne laboratorije, uz objašnjenje da će im Fond za zdravstveno osiguranje refundirati novac, ali ih niko ne obavještava da će im, umjesto više od 100 EUR potrošenih za taj test, biti refundirano svega oko 30.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je portalu Roditelji da u toj zdravstvenoj ustanovi postoje tehnički uslovi da se odradi Torch, ali da trenutno nedostaju dijagnostikumi.

„Ovogodišnji tender za medicinsku mikrobiologiju je završen 22. aprila.  Prema informaciji koju smo dobili od dobavljača, očekujemo do kraja ove, odnosno početkom slijedeće sedmice isporuku novih testova i reagenasa, kada će se moći pružati puni obim mikrobiološke dijagnostike“, rekao je Mugoša.

On je naglasio da je od 700 hiljada EUR, koliko su tražili za mikrobiološke dijagnostikume potrebne za godinu rada u laboratorijama IJZ, iz državnog budžeta odobreno svega 450 hiljada.

„Zbog toga dolazi, i realno je očekivati da će se to i ubuduće povremeno dešavati, do nestanka određenih testova i dijagnostikuma, kao što je Torch, odnosno biće perioda kad pojedine analize neće moći da se urade. Institut ulaže maksimalne napore da racionalizuje potrošnju i da, u ovim uslovima, uradi što veći broj analiza, ali smo svjesni da ta mjera samo donekle može ublažiti nedostajuća sredstva, i da o kontinuiranoj mikrobiološkoj dijagnostici možemo govoriti kada u budžetu bude dovoljno novca za realne potrebe u ovoj oblasti“, pojasnio je Mugoša.

On je dodao da veliki porast zahtjeva za analizama otvara pitanje racionalnog i neselektivnog slanja pacijenata na dijagnostiku, što zahtijeva da se u svakoj zdravstvenoj ustanovi napravi analiza realnih potreba za tom vrstom dijagnostike.

„Institut je već u nekoliko navrata intervenisao prema zdravstvenim ustanovama, i očekujemo da će naša intervencija dovesti do značajne racionalizacije u zahtjevima za mikrobiološkom dijagnostikom, što će dodatno uticati na povećanje njenog kontinuiteta“, kazao je Mugoša.

Na pitanje da li je Torch test obavezan za trudnice, on je rekao da je, shodno Odluci o načinu vršenja obaveznih zdravstvenih pregleda, oni u prva tri mjeseca trudnoće obuhvataju pregled krvi na rubeolu, toksoplazmozu i HIV prema epidemiološkim indikacijama, kao i pregled krvi na HbsAg u posljednjem mjesecu trudnoće.

U okviru Torch-a traži se najčešće pet analiza – na citomegalo virus, herpes simpleks I i II, toksoplazmu i rubelu, a neki ljekari traže i dodatne analize.

Od početka ove godine, kada je u pitanju tih pet najtraženijih analiza, urađeno ih je ukupno 5681, a u prošloj godini 17.704.

„Napominjemo da se zahtjev za ovim analizama ne traži  samo kod trudnica, već i kod pacijenata sa drugim dijagnozama. Trudnica je u prošloj godini bilo 3.055, a u ovoj 907“, pojasnio je Mugoša.

Na pitanje gdje se sve, u državnim ustanovama u Crnoj Gori, može uraditi Torč test, on je kazao da je to moguće uraditi samo u Podgorici.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su portalu Roditelji kazali da je Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja određenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja definisano da osiguranik koji ostvari zdravstvenu zaštitu na sekundarnom i tercijarnom nivou, a koju nije mogao ostvariti po uputu izabranog doktora u zdravstvenoj ustanovi, naknadu troškova ostvaruje u visini cijene tih usluga, ali najviše do one u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond ima zaključen ugovor.

Portparol Fonda Amer Ramusović je, na pitanje imaju li podatak koliko Torč test košta u privatnim laboratorijama, kazao da se te cijene razlikuju, i da se kreću od 80 do 120 EUR.

Upitan na osnovu čega Fond procjenjuje visinu iznosa za refundaciju kada je taj test u pitanju, on je odgovorio da to rade na osnovu cjenovnika usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

On nije mogao da precizira koliko je Fond, od početka godine, imao zahtjeva za refundaciju kada je ta analiza u pitanju, i koliko je novca izdvojeno u tu svrhu, jer se, kako je naveo, prema njihovim izvještajima, ne vodi evidencija pojedinačnih refundacija za konkretne analize.

„Prema našim podacima, od početka godine do sada podnijeto je ukupno 1.300 zahtjeva koji se odnose samo na Područnu jedinicu u Podgorici“, kazao je Ramusović i dodao da se na refundaciju novca u prosjeku čeka 30 dana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. dangie

    Obzirom na to da nije bilo testova u drzavnoj ustanovi, radila sam Torch u jednoj privatnoj labaratoriji (najjeftinijoj u Podgorici) i platila sam 72,5 eura. Predala sam za refundaciju i tada su mi rekli da ce mi biti refundiran onaj iznos, koliko kosta u najjeftinijoj laboratoriji (u ovom slucaju u laboratoriji u kojoj sam to i radila) kao i da ce mi se novac refundirati za 10-30 dana… Od tada je proslo dva mjeseca, i juce sam dobila postom obavjestenje da ce mi biti refundirano samo 40 eura, jer je to po “njihovom cjenovniku”…
    A po tom “njihovom cjenovniku” nigdje, ali nigdje ne mozete odraditi test… Pijem utrogestan od pocetka trudnoce, i do sada ni jednom nijesam nasla u drzavnoj apoteci.. cim dobiju -prodje..a ja isto nemam vremena da deyuram ispred apoteke svakog utorka… Kutija traje 4 dana, kosta 7.5 eura, koristim vec skoro 4 mjeseca, pa vidjite koliko je to para… a od refundacije, jos uvijek nista.. Plus elavit-kutija mjesecno…
    Poslije se pitam zasto uopste uplacujemo za zdravstveno osiguranje??

Leave a Reply